Ik wist niet, dat ik school ooit nog leuk zou vinden!
Ik zit momenteel in VWO 6, en dat betekend dat je een profielwerkstuk moet maken. Dat wil zeggen dat je een verslag/onderzoek/experiment moet maken dat met je keuzeprofiel te maken heeft. En dit kan je heeeeel ruim nemen... Ikzelf heb het profiel Natuur & techniek, en het ligt dan ook voor de hand dat ik iets technisch wilde doen (is weer wat anders dan een doorsnee ondernemingsplan). Natuurlijk moet je een onderwerp vinden wat je leuk lijkt. En ja, wat vind ik leuk? Modelbouwen natuurlijk! Modelbouwen en school gaat dus heel goed samen.

Hier is het resultaat van mijn profielwerkstuk (overigens afgesloten met een 'G' van goed, de hoogste beoordeling.

), de vacuvormer (vacuüm-vormer)!
En wat doet dit apparaat nu eigenlijk? Het principe is dat je een stuk plastic plaat neemt en deze verwarmt. Zodra het zijn glastemperatuur (glastemperatuur is de temperatuur waarop een vast onvormbaar materiaal vormbaar wordt, dit punt is als het ware een voorstadium van smelten, voor polystyreen is dit 90 graden Celcius) bereikt kan je het vormen. Dit doe je door het plastic over een mal te laten zakken en onder de mal de lucht aan te zuigen. Het plastic zal zich nu om de mal heen trekken, en een exacte kopie worden van de mal.
Om het plastic te verwarmen gebruik ik een elektrische grill. Deze is snel op temperatuur en veilig.
Dit is de vacukamer. Zoals je kunt zien zitten er allemaal kleine gaatjes in het plafond, deze zullen lucht aanzuigen en het plastic om de mal trekken. In het gat in de zijkant zit een stofzuiger voor de zuigkracht. (met een beetje tape eromheen omdat het gat groter was dan de stofzuigerslang; het gat was oorspronkelijk voor een andere stofzuiger)
De houder. Hier is een stuk polystyreen in geklemt van 20 bij 30 cm. Het heeft een dikte van 0,5 mm. Door de bouten en moeren wordt het stevig in de houder geklemt. Als het niet goed vast zit, gaat het tijdens het verwarmen loszitten en naar binnen trekken. Als dat het geval is dan worden niet alle gaatjes bedekt door het plastic en wordt je zuigkracht om de mal teniet gedaan.
De magneetjes zijn om het geheel aan de grill vast te houden tijdens het verwarmen.
Op deze manier dus.
Wanneer de houder geladen is en aan de grill hangt kan je een mal neerleggen op de vacukamer. In dit geval de onderkant (vleugels en een stukje romp) van een F6F-5 Hellcat (hasegawa). De wielbakken zijn dichtgeplakt met tape. Wanneer je dit niet doet dan kan het plastic 'ploppen'. Hiermee bedoel ik dat het zo hard aangezogen wordt dat het plastic breekt, en dat hierdoor de zuigkracht heel klein wordt. Er zit immers een gat in het plastic dus lucht kan onbeperkt aangezogen worden(het vacuumeffect is kwijt).
Dan kan de grill aan. Je ziet hem hier al roodgloeiend. Na een minuutje zal wordt het plastic echt zacht en gaat het naar beneden hangen.
Dan kan de houder naar beneden gelaten worden (Niet vergeten de stofzuiger aan te zetten.

), en krijg je dit als resultaat.
De plastic plaat kan na eventjes afkoelen eruit geschroefd worden.
Draai je de plastic plaat om dan zie je dit. Het onderdeel zit er nu ingeklemd, maar is nog makkelijk te verwijderen.
En zie hier: een kopie van het onderdeel!
Op dezelfde manier heb ik ook de rompdelen en de rest van de vleugels gedaan.
De details van de hoogteroeren zitten er mooi in.
De bovenste van de rompdelen was 'geplopt' zoals hierboven beschreven. Daarom had ik deze nog overnieuw gedaan.
en deze is beter...
Deze ondervleugel was niet zo goed gelukt, maar de neus daarentegen wel.
Ook heb ik al geprobeerd 1/24 autovelgen te vormen. Helaas heb ik hier geen foto's van (Arjan jij misschien??), maar deze waren ook erg goed gelukt.
Het nadeel van deze techniek is dat de gevormde onderdelen een fractie groter worden dan het origineel. Een ander nadeel is dat details soms verdwijnen (paneellijnen worden ondieper). Maar deze kit vormen was nog maar een oefenobject. Mijn uiteindelijke doel is om zelf mallen te maken van een vliegtuig, dit te vormen en zo een volledig scratch vliegtuig te maken. Dan kan je natuurlijk heel goed rekening houden met de details, door bijvoorbeeld de paneellijnen wat dieper in de mal te maken.
In het vliegtuigen topic zal ik binnenkort laten zien of het lukt om met deze gevormde delen een vliegtuig in elkaar te zetten.
En over een tijdje zal ik wellicht vorderingen laten zien van de mallen die ik ga maken. Maar dat is voor later...
School is dus heel goed met modelbouwen te combineren, en zo wordt school nog leuk ook!
Robin