Tuus
Modelbouwmagazine / Modelbrouwers Actie   allekabels.nl  
 
 
  Modelbouw woordenboek A tot Z   Modelbrouwers.nl winkel Winkel   Tips en trucs Tips en trucs   Facebook Organisatie   Facebook Club   Volg ons Twitter   Modelbrouwers YouTube-kanaal YouTube
Het is nu do 28 maart, 2024 20:16 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Column juni 2008
BerichtGeplaatst: vr 13 jun, 2008 22:12 pm 
Offline
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 16 feb, 2007 14:11 pm
Berichten: 23
Natuurlijke vijanden van onze mooie modelbouwhobby.

Eigenlijk vind ik het maar vreemd, of anderszins bedenkelijk. Maar ook onze mooie modelbouw hobby heeft zijn natuurlijke vijanden. Regelmatig, zoniet dagelijks dien ik de aanvallen af te slaan van duistere krachten die mij weg willen hebben van het geknutsel met lijm en verf. Heel vroeg op de dag of beter gezegd, nog in de nacht begint de eerste, en doorgaans ook de zwaarste aanval op mijn modelbouwhobby. De wekker zit in het complot, en gezien de aanvangstijd van mijn werk kom ik er niet onderuit. De grootste hap van mijn beschikbare tijd wordt dus opgeëist door mijn werkgever.

Natuurlijk geen verkeerde gast, begrijp me niet verkeerd, de modelbouwpakketten die ik allemaal koop moeten toch door iemand gesponsord worden. Oké, die acht uren werk zijn dan wel verloren tijd, maar ze houden de hobby draaiende. Bovendien hoef ik geen zware inspanningen te leveren, dus ik houd tijd over om meer te fantaseren over de diverse lopende projecten.

Om het werk heen hebben we de weg erna toe, en logischerwijze de weg weer naar huis. Tegenwoordig zijn deze wegen gevuld met cultuurbarbaristische wegpiraten met hun vier wielige blikken die, voorrang of geen voorrang, het altijd op mij voorzien hebben. Mijn tijd is te kostbaar om schadeformulieren in te vullen en bij te komen in ziekenhuisbedden, dus voorzichtig blijven rijden, en het liefste met de auto over het fietspad, meestal is de schade bij ongevallen daar iets minder (dus minder tijdverlies). In noodgevallen (halve dag vrij) probeer ik meestal helemaal op save te spelen, en rijd ik met mijn Koreaanse auto-tje over het trottoir. Het is iets minder comfortabel, maar er zijn ook minder tegenliggers, en zijn ze er wel, dan zijn ze flexibel genoeg om aan de kant te springen.

Dan volgen kleinere aanvallen thuis. Met twee koters en een vrouw is het natuurlijk niet gewoon om meteen de hobbykamer in te duiken. Het onderhouden van een gezin brengt ook nog zoiets als een groetplicht met zich mee. Toch zijn de aanvallen van de kinderen op mijn schaarse modelbouwtijd (nog wel) eenvoudig af te slaan met een ferme trap maat 47. Dat duurt wel weer even voordat ze bij mij in de buurt komen. Vrouwen en modelbouw zijn meestal een verhaal apart.

Waneer ze iets goed te maken hebben komen ze meestal aan met die zeldzame bouwdoos waar je nog niet eens aan zou durven te denken om deze ooit aan te schaffen. In ieder geval niet zonder overleg met de hypotheek specialist. Wil je echter daadwerkelijk gaan modelbouwen, dan blijken er ineens allerlei klusjes open te staan, en het ergste ervan is dat het schijnt dat ik ooit heb gezegd een van deze klusjes juist op deze dag op te pakken. Natuurlijk weet ik hier niks van, en betwijfel ik of ik dat ooit gezegd heb. Voeg daarbij de opmerking: “Ga je je nu alweer afzonderen in dat hobbykot van je?” en je begrijpt dat je stevig in je schoenen moet staan als je dan toch die deur naar je wonderkamer wilt openen.
Nee, een juiste strategie om de vrouw des huizes te ontwijken heb ik nog niet echt kunnen ontwikkelen. Heel af en toe geef ik dan maar gewoon toe aan haar (zo ongeveer negen van de tien keer) zodat de schade nog enigszins valt te overzien.

Die ene keer dat het me dan wel lukt om zonder kleerscheuren mijn rariteitenkabinet te betreden om mijn hobby eindelijk weer eens op te nemen moet ik de laatste valkuilen nog zien te overwinnen.
Bij het inrichten van het knutselhok zijn er namelijk een paar foutjes ingeslopen, mede versterkt door plaatsgebrek in de rest van de woning. De plank met vier snaren (ook wel bekend als basgitaar) en zijn versterker mochten niet op de slaapkamer blijven staan, evenals mijn Sjefke Mirakel zwart met witte toetsen-toetsenbord (ook wel bekend als keyboard). Probeer die verleiding maar eens te weerstaan als muziekliefhebber. Gelukkig ben ik zo wijs geweest om de trombone bij mijn schoonvader in de kelder plaatsen bij de laatste verhuizing, en ondanks dat ik graag weer herenigd zou willen worden met dit gevalletje koperenpijp, ligt deze daar toch eigenlijk wel goed.

Uit zelfbescherming, voor mij en mijn gevoelige modelletjes heb ik al besloten dat waneer ik met muziek aan de slag ga, ik in ieder geval niet de muziek van The Who ga meespelen. De oudere brouwers onder ons weten wat dit voor puinhoop dit op kan leveren wanneer je je er iets teveel bij inleeft.

Ook is er iets te veel referentie materiaal terecht gekomen in de kasten, te veel interessante boeken en tijdschriften lonken naar me om weer eens doorgebladerd te worden, en laat Bert nu net een leesfriek zijn……het maakt het leven als modelbouwer er in ieder geval niet makkelijker op hoor. Gelukkig heeft de computer in mijn puinhoophoekje een aversie tegen spelletjes (tegenwoordig heet dat games geloof ik…).

Zodra het woordje game valt, valt ook de computer uit, en gezien de schaars overblijvende vrije tijd wil ik dit ook zo houden. Zolang die elektrische machine maar zijn muziek blijft uitstoten onder het brouwen ben ik dik tevreden. Want, wanneer ik dan lekker aan het brouwen ben, betekend het dat ik alle natuurlijke vijanden die mij ervan kunnen weerhouden om lijm, verf en styreen te kunnen hanteren heb kunnen trotseren.

Het recht van de sterkste, het recht van de modelbouwer, het lot van de natuur.


Bert


Laatst bijgewerkt door beheer op ma 21 jul, 2008 21:06 pm, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: za 14 jun, 2008 1:09 am 
Offline
Admin
Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za 22 apr, 2006 16:38 pm
Berichten: 8797
Woonplaats: Utrecht
Heerlijk weer bert :D

Maar je bent een gevaarlijke vijand tegengekomen die zich bij de gemiddelde jongere brouwer ongeveer twee keer per jaar heel sterk laat gelden en door de rest van het jaar iets minder hard maar meer continu, en dat dan vooral bij de Belgen en anderen die verderstuderen. :( In examenperiodes blijken die cursussen en boeken ontzettend veel aandacht te eisen, moet je denken dat ik voor 't laatst serieus kon brouwen ongeveer zo'n 4-5 weken geleden :?

Ik denk dat mensen als Lijmpje en fightingfalcon dit fenomeen erg goed herkennen.

_________________
Afbeelding
Mijn verslagen
Modelbrouwers.nl broncode: Afbeelding


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: za 14 jun, 2008 23:51 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za 27 mei, 2006 23:09 pm
Berichten: 4674
Woonplaats: Ergens anders in Leeuwarden
Ook weer lekker herkenbaar, Bert :D.
Op één klein puntje na, dan :?.
Jij hebt nog tijd om te bouwen.
Mijn modelbouwtijd is inmiddels beperkt tot 3 ochtenden in de week (van 08:45 tot 12:15, zo'n tijd waarop je ook zo lekker helder bent...).
Waarvan ik er meestal 3 moet werken.
Sinds m'n dochter heeft besloten om elke avond een wedstrijdje Wie-het-langst-wakker-kan-blijven-ik-of-m'n-knuffels te spelen, en "mijn" kamer, die ik steevast blijf aanduiden als de Vochtige Kelderkast, ook al is -ie op de bovenverdieping, aan de hare grenst hoef ik maar te denken aan het laten van een scheet en ze ligt al te roepen: "Ja, wie is daar?" 's Avonds bouwen is een zeldzaamheid geworden. Bij de weg: mevrouwtje de prinsesseballerina is vier. Gelukkig is het straks grote vakantie en gaat ze twee weken bij oma logeren. En laten die weken nou mooi in de Sc-fi Groepsbouw vallen! Dus al komt het teer druppend door het dak m'n nek in glijden: Ik zal brouwen!!

Groetjes en tijd voor m'n pilletje.


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo 18 jun, 2008 11:38 am 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma 18 apr, 2005 11:56 am
Berichten: 6343
Woonplaats: ARNHEM
Mmh,..

persoonlijk zie ik "STOF" altijd als één van de grotere natuurlijke vijanden van mijn hobby.

Groetjes, Nico

_________________
Japanese: their paint could' t fly as fast as their airplanes.


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo 25 jun, 2008 17:29 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 25 aug, 2006 10:10 am
Berichten: 704
Woonplaats: Dokkum/Drachten
Of het fenomeen 'kat'. Dit wil ook nog wel eens voor problemen zorgen op de modelbouwplank.....

_________________
.


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo 25 jun, 2008 21:26 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 04 maart, 2008 22:26 pm
Berichten: 1060
Woonplaats: petten
Gelukkig hebt ik daar helemaal geen last van.
Aan gezien ik vakantie heb en bijna geen andere hobby's heb.
Heb ik lekker de tijd om van 10 tot 10 te bouwen....
Alhoewel der schoot met nog een vijand te binnen.
Mijn moeder..... te verkomen dat mijn kamer een werkplaats word :lol: .

_________________
Met vriendelijke groet, Koen

Zeilen is het mooiste wat er is!


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo 25 jun, 2008 21:27 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma 17 maart, 2008 9:06 am
Berichten: 2544
Woonplaats: Ochten
Citaat:
Mijn moeder..... te verkomen dat mijn kamer een werkplaats word

herkenbaar.... :roll: :roll:

behalve die vakantie,
morgen tot dinsdag toetsweek, dus heel hard blokken, en dinsdagmiddag/woensdag brouwen!!!!
greetz, DAffIE

_________________
Afbeelding
DAF XF105 "Oerend hard" :D
Peterbilt 359 :D
Australian Truck :D


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr 27 jun, 2008 9:50 am 
Offline
Moderator met vakantie
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 07 aug, 2005 23:22 pm
Berichten: 4977
Woonplaats: Brunssum
Moeders, school, katten, ik heb er gelukkig geen last (meer) van :lol: .
De vissen zitten hier ingeblikt, en de vogels achter traliesch, dus die kunnen ook geen kwaad.
Van stof heb ik met mijn brouwtempo alleen last op de nog te bouwen dozen (zo ongeveer 3 centimeter stof per doos :shock: ).

Plakkerige tengels schreef:
Sinds m'n dochter heeft besloten om elke avond een wedstrijdje Wie-het-langst-wakker-kan-blijven-ik-of-m'n-knuffels te spelen,


Om bij huize Bert hobbyruimte te creeeren hebben we de twee meiden op de grootste kamer bij elkaar gelegt.....dat is s'avonds pas lekker rustig modelbrouwen wanneer ze weer eens melig zijn.....not......

Modelbrouwen lijkt zo verdacht veel op zelfkastijding (of hoe je dat ook schrijft :D ).


Bert


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
Privacy statement