Modelbrouwers.nl modelbouw
http://modelbrouwers.nl/phpBB3/

Camouflage kleuren JU88
http://modelbrouwers.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=71&t=51629
Pagina 1 van 3

Auteur:  Wim66 [ za 29 dec, 2018 12:38 pm ]
Berichttitel:  Camouflage kleuren JU88

Ik ben nog altijd bezig met de JU88 Hoop nog dit jaar helemaal klaar er mee te zijn

Maar resteert mij een vraag De lichtere en donkere kleur groen dat begrijp ik Maar waarom dat gele? Hierdoor val je toch veel meer op? Heeft dat een speciale betekenis ??

De eerste twee foto's zijn van Pinteret en de laatste is van mij zelf

Ik hoor graag

Wim

photo 464486

photo 464487

photo 464488

Auteur:  Silenoz [ za 29 dec, 2018 14:42 pm ]
Berichttitel:  Re: Camouflage kleuren JU88

Da's voor de herkenning door de eigen troepen... Zo werd vermeden, of toch gepoogd, dat de eigen toestellen werden neergeschoten...

Later in de oorlog werden deze nog flamboyante geschilderd...
Afbeelding

Auteur:  Wim66 [ za 29 dec, 2018 15:32 pm ]
Berichttitel:  Re: Camouflage kleuren JU88

Bedankt Silenoz

Rare kleuren hielden de Duitsers er op na in de lucht dan wel Zowel op zee als op het land hadden ze normale camo kleurtjes Maar wil je een beetje opvallen in de lucht dan ga je dat maar doen.

Je zou kunnen zeggen dat er ergens een vergelijk is met de geallieerden Deze hadden vanaf de Normandie tijd de zwart/witte strepen als herkenning in de lucht

Anders schoot je zonder pardoes je eigen maat neer

Nogmaals dank

Wim

Auteur:  tsjopper bob [ za 29 dec, 2018 15:32 pm ]
Berichttitel:  Re: Camouflage kleuren JU88

Ook squadron afhankelijk volgens mij.

Geallieerde vliegtuigen hadden ten tijde van D-day ook van die opvallend zwart-witte strepen, hetzelfde idee.

René

Auteur:  Wim66 [ za 29 dec, 2018 15:43 pm ]
Berichttitel:  Re: Camouflage kleuren JU88

Nu we het hebben over kleuren schema van de Duitse vliegtuigen in WOII

Ik heb al een keer een posting gezet over PE lijmen Er werd mij toen geadviseerd omdat ik nog vrij onervaren ben om een kleiner toestel te nemen en mij daar op uit te leven. Ik neem dit zeer ter harte aan.

Ben van plan om de BF109 G-6 van Revell (04665) aan te schaffen en als oefen project met PE en een motor te voorzien Maar ik heb de bouwverslagen zitten volgen op dit forum en dan stuit ik op een vraag

Iemand plaatste een posting van een Eduard BF109 en had het over mottling Dus die spot vlekken op het toestel. Je zou dit met ook een spons kunnen doen. Heeft iemand dit ooit gedaan Ik heb een wrak van een P61 Widow en kan mij daar op uit leven maar een tip hoe/wat is dan ook zeer welkom Kan ik misschien ook op mijn volgende JU88 gebruiken Want ook deze heeft in WOII met deze spot vlekken gevlogen

Welke verf gebruik je dan en hoe verder te handelen

Wim

Auteur:  tsjopper bob [ za 29 dec, 2018 15:55 pm ]
Berichttitel:  Re: Camouflage kleuren JU88

Wim66 schreef:
Iemand plaatste een posting van een Eduard BF109 en had het over mottling Dus die spot vlekken op het toestel. Je zou dit met ook een spons kunnen doen. Heeft iemand dit ooit gedaan?


Ik heb eens onderstaande camo aangebracht met een klein stukje schuurspons (geel met zo'n groen ruw schuurvlak) en een oogschaduwkwastje. Bij mijn weten gewoon enamelverf gebruikt (Revell, Humbrol)
photo 279977

Op onderstaande foto heb ik 'mottling' met de airbrush aangebracht (Vallejo air)
Afbeelding

Je ziet dat met de spons/borstel je wat hardere overgangen krijgt dan met de airbrush. Wellicht kun je met een spons/borstel de randen wat vager houden door sterk verdunde verf te grbuiken. Kwestie van proberen.

René

Auteur:  fvdm [ za 29 dec, 2018 23:27 pm ]
Berichttitel:  Re: Camouflage kleuren JU88

Ik vind de motling met de airbrush toch een heel stuk mooier. De vlekken van de spons zijn veel te klein in mijn ogen. Dit doet uiteraard niets af aan jou werk Renè, maar is mijn persoonlijke mening.

Auteur:  Wim66 [ zo 30 dec, 2018 10:07 am ]
Berichttitel:  Re: Camouflage kleuren JU88

Silenoz en Rene dank voor jullie info. Inderdaad zijn er vele kleuren varianten geweest om op te vallen. Maar ook een heel opvallende kleuren schema. Die ene is inderdaad een hele klus geweest denk ik met een spons om dat te doen. De andere met de airbrush toont dan heel anders.

Maar beiden zijn denk volgens een bepaald patroon gedaan Denk dat je het ook een stuk rustiger kan maken met een spons op een ME of een FW

Nogmaals dank voor jullie informatie

Wim

Auteur:  Silenoz [ zo 30 dec, 2018 13:11 pm ]
Berichttitel:  Re: Camouflage kleuren JU88

In plaats van met een spons kan je dit ook met een stugge platte borstel, maar dan eerder drybrushen... Maar zoals bij alles, eerst proberen op een teststukje, daarna op je model.

Als je airbrusht, meer verdunnen dan normaal, en op lage druk, van dichtbij de motling spuiten maar in meerdere keren en opbouwen....

Auteur:  Trajanus [ zo 30 dec, 2018 14:02 pm ]
Berichttitel:  Re: Camouflage kleuren JU88

Wim, vliegtuigen herkennen in de lucht en in de vlucht bleek al vroeg in WOII een probleem. Friend or foe, that's the question.
Bij de Engelsen zie je dat ze dat probeerden op te losen door de roundels te vergroten en laten te voorzien van een extra gele cirkel.

Bij de Duitsers had het nog een andere reden. Aan de gekleurde vlakken of bandne kon je zien aan welk front vliegtuigen actief waren en ze waren eerder als "eigen" te herkennen. Voor vliegtuigen die in Noord Afrika en rond de Middelllandse Zee werden ingezet werd wit gebruikt. Vliegtuigen die aan het oostfront vochten kregen gele vlakken. Jou Ju 88 is boven zee ingezet en was gestationeerd in Noord Noorwegen. Vliegtuigen die vanuit daar en vanuit Finland werden ingezet hadden ook gele vlakken. Hetzelfde gedlt voor landen die met de nazi's aldaar meevochten: italië, Bulgarije, Hongarije, Slowakije en Roemenië.
VrGr, Jan

Afrika/ Middelandse zeegebied:

Afbeelding

Afbeelding


Oostfront:

Afbeelding

Afrika en Oostfront:

Afbeelding

Pagina 1 van 3 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/