Zo, terug van vakantie, vorig model afgerond, en klaar voor de volgende. Ik gooi er nog ééntje in, in deze Franse groepsbouw:

Hier een foto met zowel mijn vorige model, de Bloch MB 210 op de achtergrond en mijn nieuwe model, de Potez 631 op de voorgrond.
Potez 631In 1934 stelde de Franse luchtmacht nieuwe eisen op voor een multi-role toestel dat dienst moest kunnen doen als commandotoestel voor groepen jachtvliegtuigen, als grondaanvalsvliegtuig en als nachtjager. Potez kwam daarop met zijn model 630, dat door de luchtmacht werd uitgekozen.

De Potez 630 was een mooi gestroomlijnde tweemotorige jager met drie zitplaatsen, uitgerust met Hispano-Suiza motoren, en een bewapening van twee 20mm kanonnen onder de romp en een naar achter gerichte mitrailleur voor de zelfverdediging. Het toestel had daarmee veel overeenkomsten met de Messerschmitt Bf 110. Aangezien de Hispano-Suiza motoren niet goed voldeden werd een nieuwe variant gebouwd, de Potez 631, met betere Gnome-Rhône motoren. De Potez 631 werd in 1938 operationeel en was het uitgangspunt voor een hele serie varianten waaronder lichte bommenwerpers, verkenningsvliegtuigen, trainers en nachtjagers. Ook was de Potez 631 een succesvol exportproduct. Roemenië, Finland, Tsjechoslowakije, Zwitserland, China, Griekenland en Joegoslavië bestelden allemaal exemplaren van dit toestel.

Met zijn topsnelheid van 450km/u was de Potez 631 bij het uitbreken van de oorlog in 1939 eigenlijk al verouderd. Zijn snelheid lag lager dan sommige van de Duitse bommenwerpers die hij geacht werd te onderscheppen. Tegen de snelle en wendbare Messerschmitt Bf 109 was hij kansloos. Volgens de nieuwe plannen van de Franse luchtmacht zou de Potez 631 in de loop van 1940 vervangen moeten worden door nieuwere toestellen zoals de Breguet 691. Zover kwam het echter niet. In mei en juni 1940 werd het Franse leger vernietigend verslagen door de Duitsers. De Potez 631 werd door zijn kwetsbaarheid nauwelijks in de strijd ingezet en diende vooral nog als trainingstoestel om nieuwe piloten op te leiden. Een flink aantal exemplaren overleefde de strijd. Ze werden zowel door het Vichy-regime als door de Vrij Fransen ingezet in Noord-Afrika en het zuiden van Frankrijk.

De Grieken daarentegen maakten intensief gebruik van hun Potez toestellen in hun strijd tegen de Italiaanse inval in het voorjaar van 1941. En de Roemenen gebruikten hun bescheiden Potez-vloot tijdens operatie Barbarossa toen zij als bondgenoot van Duitsland de Sovjetunie aanvielen. Maar de Grieken werden snel verslagen toen Duitsland zich in de strijd wierp. En de Roemenen schakelden snel over op Duitse vliegtuigen van modernere types. Na de oorlog werden enkele Potez 631 toestellen nog als trainer gebruikt bij de nieuw op te bouwen Franse luchtmacht.
