Tuus
Modelbouwmagazine / Modelbrouwers Actie   allekabels.nl  
 
 
  Modelbouw woordenboek A tot Z   Modelbrouwers.nl winkel Winkel   Tips en trucs Tips en trucs   Facebook Organisatie   Facebook Club   Volg ons Twitter   Modelbrouwers YouTube-kanaal YouTube
Het is nu zo 26 jun, 2022 15:21 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 14 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: wo 16 dec, 2020 18:09 pm 
Offline
Admin
Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 20 sep, 2005 20:50 pm
Berichten: 10436
Woonplaats: Installation 05
Zoals de titel zegt, plaats hier je vragen en/of referenties!

_________________
Now the gate has been unlatched, headstones pushed aside; corpses shift and offer room, a fate you must abide!

photo 486741photo 488472


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: ma 28 dec, 2020 3:22 am 
Offline
Organisator groepsbouw
Organisator groepsbouw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 27 feb, 2013 0:08 am
Berichten: 2445
Toch even het opzet van deze BB verduidelijken.
Bedoeling is om een model te bouwen dat dienst heeft gedaan bij de USSR tussen 1922 en 1953.
Dat was het tijdperk van Jozef Stalin, die toen de plak zwaaide in de USSR.
Hij zorgde ervoor, via een economisch plan, dat de USSR uitgroeide van een agrarisch land naar een wereldmacht.
Hij had natuurlijk een zeer donker kantje.... Het is dan ook niet de bedoeling om deze persoon te verheerlijken.
Ik vind het gewoon een interessante periode dat in de modelbouwwereld wat onderbelicht blijft.

Bouwen maar (vanaf 01/01/2021)

Gr
Thiery

_________________
mijn brouwverslagen


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: di 29 dec, 2020 0:14 am 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 28 aug, 2007 22:27 pm
Berichten: 17896
Woonplaats: Hurdegaryp
Afbeelding
(Bron: wikipedia)

Citaat:
Jozef Stalin (geboren in Gori, Russische Rijk, 18 december 1878 / gestorven in Koentsevo (nu Moskou), Sovjet-Unie, 5 maart 1953) was een Sovjet-Russisch politicus die in de jaren 1920 dictatoriale macht verwierf over de Sovjet-Unie en deze tot zijn dood in 1953 bleef behouden. Stalin was een van de bolsjewistische revolutionairen die meehielpen met de Oktoberrevolutie in Rusland. Van 1922 tot zijn dood in 1953 was hij officieel secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Hoewel deze positie officieel verkozen werd, en in eerste instantie niet werd beschouwd als de hoogste positie binnen de Sovjet-Unie, slaagde Stalin erin steeds meer macht te krijgen na de dood van Lenin in 1924, en zette hij steeds meer oppositiebewegingen binnen de Communistische Partij op een zijspoor. Doordat hij deze machtsstrijd won, kreeg Stalin autocratische en zelfs dictatoriale macht over de Sovjet-Unie.

Leon Trotski, de grootste criticus van Stalin en zijn beleid, werd uit de Sovjet-Unie verbannen in 1929, en later in Mexico door een agent van de Russische geheime dienst vermoord. Van 6 mei 1941 tot 5 maart 1953 was Stalin tevens premier van de Sovjet-Unie.

Onder Stalins bewind versnelde de industrialisatie van de Sovjet-Unie en groeide het land uit van een achtergebleven boerenmaatschappij tot een wereldmacht. Door zijn daadkrachtige en centrale optreden, zijn succesvolle bestrijding van het analfabetisme, het verslaan van nazi-Duitsland, de elektrificatie van zijn land en een zorgvuldig geregisseerde volksverering rond zijn persoon is hij nog altijd populair bij grote delen van de Russische bevolking.

Aan de andere kant bewerkstelligde zijn meedogenloze totalitaire bewind tevens, direct en indirect, vele miljoenen slachtoffers onder de Russen en andere volkeren. Massa's mensen stierven tijdens hongersnoden zoals de Holodomor in Oekraïne en de hongersnood in Kazachstan. Politieke tegenstanders werden op grote schaal "weggezuiverd" en gedeporteerd naar de goelags. Velen stierven daar onder erbarmelijke omstandigheden. In totaal lopen schattingen van het aantal mensen dat tijdens het bewind van Stalin een onnatuurlijke dood stierf uiteen van 9 miljoen tot 20 miljoen.


Lees hier verder.

René

_________________
René

O.a. bezig met: Al mijn bouwverslagen mooi gebundeld ; Het grote Apache topic ; Smer 1:40 Fokker S-12 (PH-NDC) ; Sikorsky R-4; Wright Flyer


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: za 02 jan, 2021 1:15 am 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma 27 mei, 2019 11:36 am
Berichten: 2199
Stalin en de strategie van de Sovjetunie

Ik vind het altijd wel aardig om de modellen die we bouwen in een militair-strategische context te plaatsen. Ook bij de Sovjet-Unie onder Stalin valt daar een hoop over te zeggen.

Hervormingen met harde hand
Sinds de Russische Revoluties van 1917 was het Russische bewind en de Russische samenleving dramatisch veranderd. Van een archaïsche en voornamelijk agrarische absolute monarchie onder de Tsaren, werd Rusland onder leiding van Lenin met harde hand geleid naar een “arbeidersparadijs” van arbeiders, soldaten en boeren. De industrialisering, en met name de zware industrie (staal, kolen, olie), werd in hoog tempo doorgevoerd. Boeren werden gedwongen hun privébezit op te geven en samen te werken in collectieve boerderijen om de landbouw efficiënter en productiever te maken. Wie weigerde of tegenwerkte werd naar Siberië gestuurd of eenvoudigweg vermoord. Voor de zekerheid werden hele groepen preventief over de kling gejaagd, zoals de Koelakken, de middenklasse van redelijk welvarende boeren met eigen boerderijen. Als gevolg van deze dwang en de daaruit voortvloeiende chaos en tegenwerking stortte het landbouwsysteem aanvankelijk in en ontstonden grote hongersnoden. De ergste daarvan was de Holodomor die in 1932-1933 in Oekraïne aan ca. 5 miljoen mensen het leven kostte. Het is mede aan deze hongersnood te wijten dat Stalin, die in 1924, na de dood van Lenin de macht in de Sovjetunie naar zich toe wist te trekken, na Mao Zedong geldt als de grootste dictator aller tijden (met het grootste aantal slachtoffers op zijn naam). Hitler is een goede derde. Ondanks dat alles ontwikkelde de Sovjetunie zich tot een industriële en militaire grootmacht, en dat zou blijken tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna.

Afbeelding
Mechanisatie van de Soviet landbouw ten tijde van Stalin.

De geostrategische positie
Zoals hierboven beschreven veranderde de Russische samenleving onherkenbaar vanaf 1917. De geopolitieke positie en de daaruit voortvloeiende strategie bleef echter vooralsnog ongewijzigd. Rusland is een continentale mogendheid die in het westen en het zuiden ingesloten wordt door andere landen. In het noorden wordt het land ingeperkt door de vrijwel het gehele jaar dichtgevroren Noordelijke IJszee. En in het oosten worden de beste havens sinds de Russisch-Japanse oorlog van 1906 bedreigd door de krachtige Japanse Keizerlijke Marine. Rusland heeft weliswaar toegang tot de Oostzee en de Zwarte Zee, maar beide zeeën zijn binnenzeeën waarvan de toegang door andere mogendheden gemakkelijk kan worden afgesloten. Het gevolg was dat Rusland zich nooit ontwikkeld heeft tot een maritieme macht van betekenis. De Russische marine was altijd van ondergeschikt belang aan het landleger, en Rusland heeft nooit koloniale ambities gehad zoals de andere grote mogendheden in de 19e eeuw. Dit veranderde na de dood van Stalin. Pas onder Chroesjtsjov en Brezjnev, vanaf de jaren ’60 van de twintigste eeuw begon de Sovjetunie met serieuze vlootbouw en een wereldwijde maritieme ambitie. Die leidde onder andere tot de Cubacrisis van 1962, en sterke Russische invloeden in Afrika. Onder Stalin was daar echter nog geen sprake van. De Sovjetmarine was klein en opereerde vooral met kleine schepen: fregatten, jagers, kanonneerboten en duikboten. De operaties dienden daarbij vooral ter ondersteuning van landoperaties en stonden niet op zichzelf.

Afbeelding
Geografische situatie van de Sovjetunie in 1941

Waar Rusland geen koloniale ambities in West-Europese zin had, was het wel al vanaf de 17e eeuw bezig om Siberië onder zijn invloedssfeer te brengen. Dat proces werd aan het eind van de 19e eeuw voltooid, net als dat Centraal Azië veroverd werd. Daarmee was het tsaristische Rusland qua oppervlakte het grootste land ter wereld geworden. Eind 19e eeuw koloniseren de Russen zelfs Alaska, maar dit wordt kort daarna aan de Verenigde Staten verkocht. Haar duizenden kilometers lange landsgrenzen bracht Rusland met grote regelmaat in conflict met andere grote mogendheden. In de 19e eeuw waren dat met name het Habsburgse rijk, het Ottomaanse Rijk, China, en in toenemende mate, Japan. Als gevolg van deze bedreigingen werd de Russische defensiebegroting vooral geïnvesteerd in het landleger. Dit blijft zo onder het bewind van Stalin. Hoewel na de Eerste Wereldoorlog zowel het Habsburgse als het Ottomaanse rijk ontmanteld worden, en geen bedreiging meer vormen voor de Sovjetunie, wordt de dreiging uit het westen overgenomen door Duitsland, en in mindere mate door Engeland en Frankrijk, die na de val van het Ottomaanse Rijk de Sovjetambities in het Midden-Oosten willen beteugelen.

Onder het bewind van Stalin blijft de Sovjetunie dus een continentale grootmacht, zonder maritieme ambities. De kern van de strijdmacht bestaat uit het landleger. Zowel de marine als de luchtmacht staan in dienst van het landleger en dienen ter ondersteuning van landoperaties. De marine en de luchtmacht hadden geen zelfstandige strategische functie zoals bijvoorbeeld de Britse Royal Navy en de Royal Air Force die wel hadden.

Vooruitstrevende tactieken en strategieën
De combinatie van een belangrijk landleger, een snel industrialiserende samenleving en de breuk met oude tradities en elites in de revolutionaire samenleving leidden tot een frisse en futuristische kijk op militaire vraagstukken. Dat begon al met Lev Trotski die de Russische burgeroorlog (1917-1922) wist te winnen door het Rode leger op doeltreffende wijze te organiseren. Ook toen Trotski in ongenade was gevallen bracht dit geen einde aan de vernieuwing. De Sovjets hadden goed naar de ervaringen van de Eerste Wereldoorlog gekeken en waren erg enthousiast over het gebruik van tanks en mechanisering van het leger. Gedurende de jaren ’20 begonnen zij daar al uitgebreid mee te experimenteren. Het verdrag van Rapallo speelde daarin een belangrijke rol. In dit verdrag tussen de Duitse Weimar Republiek en de Sovjetunie uit 1922 schold de Sovjetunie Duitsland de herstelbetalingen van de Eerste Wereldoorlog kwijt in ruil voor officiële erkenning van het Sovjetregime. Daarmee was Duitsland de eerste staat die de Sovjetunie erkende. Er was echter ook een geheime clausule over militaire samenwerking in het verdrag opgenomen. Als gevolg van het Verdrag van Versailles waren de militaire mogelijkheden van Duitsland zeer beperkt. Het verdrag van Rapallo maakte het voor Duitse militairen mogelijk in de Sovjetunie te oefenen met tanks en vliegtuigen en nieuwe wapens te ontwikkelen in Russische fabrieken, op voorwaarde dat de ervaringen, producten en militaire technologie gedeeld zouden worden met de Sovjetunie. Dit voorzag de Sovjetunie van de nieuwste technologieën en opvattingen die aan de basis zouden liggen van het Rode Leger in de Tweede Werelddoorlog.

Afbeelding
Duitse militairen oefenen met triplex namaaktanks in de Sovjetunie.

Maarschalk Tuchachevsky en de “Diepe Operaties”
Één van de belangrijke personen die de hervorming van het Rode Leger leidden was generaal, later Maarschalk, Michail Tuchachevsky. Hij voorzag een moderne oorlogvoering met tanks, vliegtuigen en parachutisten, waarbij flexibele communicatiemiddelen moesten worden toegepast en lagere commandanten zelfstandig beslissingen moesten kunnen nemen om onverwachte situaties optimaal te kunnen uitbuiten, vergelijkbaar met de Duitse Auftragtaktik. Vanaf het einde van de jaren ’20 ontwikkelde Tuchachevsky samen met een aantal anderen het concept van “Diepe Operaties”. Nieuw hieraan was ten eerste het concept “operaties”. Tot dan toe werd slechts onderscheid gemaakt tussen strategie en tactiek. Tuchachevsky verbond beiden door het tussenliggende concept van “operaties” te ontwikkelen. Dat concept zou je kunnen definiëren als het inzetten van militaire macht in een opeenvolgende reeks van tactische situaties om over een langere termijn strategische doelen te behalen. Het verbindt daarmee tactiek (hoe win je een veldslag) met strategie (hoe win je een oorlog) en is vooral van belang voor langdurige conflicten die zich in grote geografische ruimtes afspelen. Het concept “operaties”, bedacht door Tuchachevsky, wordt tegenwoordig in alle krijgsmachten gebruikt.

Afbeelding
Michail Tuchachevsky, Maarschalk van de Sovjetunie

Tuchachevsky’s theorie van Diepe Operaties richtte zich, zoals zoveel militaire theorievorming na de Eerste Wereldoorlog, op het voorkomen van een statische loopgravenoorlog, die tot uitputting van het land zou leiden. Volgens de theorie van Diepe Operaties moest het vijandelijk front eerst gebroken worden door krachtige en zwaar bepantserde eenheden in zogenaamde Schoklegers. Als de vijandelijke linie doorbroken was moest niet zoals gebruikelijk de vijand omsingeld en vernietigd worden, maar moesten snelle en beweeglijke gepantserde eenheden diep doorstoten in het vijandelijke achterland om de zogenaamde “strategische ruimte” te bezetten. Daarmee zou de vijandelijke commandovoering en bevoorrading uitgeschakeld worden, ontzetting van omsingelde eenheden onmogelijk worden, en hergroepering van de vijand verstoord worden. Kortom, de vijand zou het voortzetten van een georganiseerde tegenstand onmogelijk gemaakt worden.

Afbeelding
Lichte en razendsnelle tanks als de BT-7 werden special ontworpen voor de "diepe operaties".

In de jaren ’30 werd in de Sovjetunie druk geëxperimenteerd en geoefend met de Diepe Operaties. We kunnen stellen dat rond 1935 de Sovjetunie het grootste en meest moderne landleger ter wereld bezat, dat meer dan enig ander leger uitgerust en geoefend was voor de gemechaniseerde oorlogvoering. Tot Tuchachevsky in ongenade raakte. Tijdens de Grote Terreur van 1937 werd hij in opdracht van Stalin vermoord. Daarmee raakte ook zijn theorie van Diepe Operaties in diskrediet. Om politieke redenen werd de militaire doctrine van de Sovjetunie aangepast in meer traditionele zin, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor infanterie en artillerie. Dat paste meer bij het boeren- en arbeidersideaal van het Rode Leger.
Tijdens de Grote Terreur was Tuchachevsky niet de enige kundige militair die werd weggezuiverd. Een groot deel van de top van het Rode Leger werd vermoord. Degenen die overbleven waren politiek misschien zuiver op de graat, maar niet meer dan middelmatige militairen. De gevolgen tijdens de Duitse inval van juni 1941 waren desastreus: het Rode Leger werd in de eerste maanden van de oorlog weggevaagd en allen de raspoetitsa, het modderseizoen in het najaar, en de daaropvolgende strenge winter redde de Sovjetunie van een totale militaire nederlaag.

Afbeelding
Duitse eenheden lopen vast in de Raspoetitsa, de Russische modder, november 1941

Het duurde dan ook niet lang voordat Tuchachevsky’s ideeën over Diepe Operaties weer in ere werden hersteld. We zien dan ook bij de Slag om Stalingrad en bij latere campagnes onvervalste kenmerken van Diepe Operaties: diep doorstoten met gepantserde eenheden om strategische ruimte te bezetten en het aanvankelijk ongemoeid laten van ingesloten Duitse eenheden (Duitse 6e Leger). De Diepe Operaties van Tuchachevsky liggen ook ten grondslag aan de militaire Sovjet doctrines tijdens de Koude Oorlog, en het was precies dat waar de NAVO altijd zo bang voor was: het diep doorstoten van Sovjet pantsereenheden door de Noord-Duitse laagvlakte.

Afbeelding
Operatie Uranus. "Diepe operaties" tijdens de slag om Stalingrad.

Het Sovjet militair-industriële complex en de Lend-Lease
Vanaf de Revolutie had de Sovjetunie een sterk industrialisatieprogramma opgezet. De Vijfjarenplannen die Stalin vanaf 1928 liet opstellen versterkten deze tendens. Er werden enorme complexen van zware industrie gebouwd, ten koste van de voedselproductie en consumentengoederen. Deze industrie produceerde vooral productiemiddelen zoals tractoren, vrachtwagens, treinen en machines. In militair strategische zin was deze industrie van groot belang. Een fabriek die tractoren bouwt kan snel omschakelen naar tanks, kanonnen en munitie. En de Sovjetunie was dan ook in staat om de wapenproductie in korte tijd tot grote hoogte op te voeren. De zware industrie in de Sovjetunie was echter vooral in het westen geconcentreerd. Dat bleek een kwetsbare positie toen de Duitse legers in 1941 snel oprukten. In allerijl moesten de fabrieken ontruimd worden, en de machines, de arbeiders en de grondstoffen naar achter de Oeral verplaatst worden. Daardoor viel de oorlogsproductie in het najaar van 1941 vrijwel stil. In de Oeral werden de fabrieken moeizaam weer op gang gebracht waarbij de arbeiders soms in de felle vrieskou in de buitenlucht achter hun machines stonden.
De Britten, die tot de Duitse inval in de Sovjetunie in hun eentje tegenover de Duitsers stonden, wilden hun nieuwe bondgenoot kost wat kost overeind houden en begonnen via de Noordelijke IJszee oorlogsmaterieel naar de Sovjetunie te verschepen: Britse tanks, vliegtuigen, vrachtwagens etc. Vaak niet het beste materieel, maar de Sovjets konden in die fase alles gebruiken. Toen in december 1941 ook de Verenigde Staten in de oorlog betrokken waren werden, in het kader van Lend-Lease overeenkomsten enorme hoeveelheden oorlogsmaterieel van de Verenigde Staten naar de Sovjetunie getransporteerd. De Russen zullen het nog steeds niet graag erkennen, maar een groot deel van hun oorlogsinspanning draaide op de Amerikaanse industriële productie. Zo was ongeveer 1/3e van de vrachtwagens van het Rode Leger in de VS geproduceerd. Er werden meer dan 400.000 motorvoertuigen en bijna 2.000 stoomlocomotieven aan de Sovjetunie geleverd, alsmede miljoenen tonnen voedsel en grondstoffen, duizenden pantservoertuigen, vliegtuigen en treinwagons.

Afbeelding
Lend-Lease: Amerikaanse Sherman tanks in dienst van het Rode Leger

In de loop van 1942 kwam ook de eigen oorlogsindustrie van de Sovjetunie weer op stoom. Karakteristiek voor de Sovjetproductie waren technisch eenvoudige en gemakkelijk produceerbare producten. De toleranties waren hoog, de afwerking was slordig, maar het functioneerde en als het stuk ging was het makkelijk te repareren of goedkoop te vervangen. Lomp en ruw, soms onbetrouwbaar maar uiteindelijk effectief en efficiënt. Zo wist de Sovjet planeconomie een enorme oorlogsproductie te bereiken die alleen door de Amerikanen overtroffen werd. In mei 1944 bijvoorbeeld was de productie van de T34 tank gestegen tot 1.200 exemplaren per maand! Tegen dat soort productiecijfers kon Duitsland niet op. Het totaal aantal geproduceerde Panther en Tiger tanks oversteeg de 10.000 exemplaren niet.

Afbeelding
Soviet T34 tanks gaan rechtstreeks van de fabriek naar het front.

Bufferzones tegen het Russische Trauma
Een belangrijk element in het Sovjet/Russische strategische denken is nog niet benoemd. In 1812 bereikte Napoleon Moskou en brandde de stad plat. Iets meer dan een eeuw later bereikten de Duitse legers de buitenwijken van Moskou. De grootste Russische angst is een invasie vanuit het Westen die de kern van de Russische staat bereikt. De geschiedenis heeft aangetoond dat het kan gebeuren. Al twee keer. De twee belangrijke lessen die de Russen hieruit leerden zijn: het Westen vormt een bedreiging, en het is belangrijk ons hiertegen te wapenen. Dit leidde voor de Tweede Wereldoorlog tot het Molotov-Von Ribbentrop pact, en na de Tweede Wereldoorlog tot het creëren van een militaire en economische bufferzone tegen het Westen, in de vorm van het Warschaupact (militair) en de Comecon (economisch).

Afbeelding
Ondertekening van het Molotov-Von Ribbentrop Pact in 1939

In het Molotov -Von Ribbentrop Pact zag Stalin een beveiliging tegen het zich snel bewapenende Duitsland, dat een sterk anti-communistische retoriek uitsloeg en openlijk speculeerde op “Lebensraum in Osten”. Bovendien was in een geheime clausule bepaald dat Polen tussen beide landen opgedeeld zou worden. Dat leverde Stalin een stukje extra bufferzone tegen Duitsland op. Stalins veiligheidsgevoel was onterecht. Hij was geschokt door de onverwachte Duitse inval in juni 1941 en het duurde enkele dagen voordat hij zich psychisch herstelde.

Afbeelding
Duitse en Sovjet militairen ontmoeten elkaar bij de verdeling van Polen in 1939

Dat de bufferzone van het Warschaupact na de Val van de Muur instortte en dat voormalige Sovjetrepublieken als Estland Letland en Litouwen lid werden van de NAVO voelt voor de Russen als een directe bedreiging: een speer van de NAVO gericht op het hart van Rusland. Vandaar dat Rusland zo ontzettend veel moeite doet om Wit-Rusland en Oekraiëne binnen zijn invloedsfeer te houden.


Zo, nu heb ik toch mooi een strategische draad getrokken van Napoleon tot Poetin, met Stalin als het middelpunt. Soms is het ff wat kort door de bocht, maar goed, anders moet ik een heel boek schrijven. Dus voor de liefhebbers: vul maar aan of plaats kritische kanttekening.

_________________
Groepsbouw Franse Luchtvaart 1900 - Nu
Vanaf 1 september 2022 op dit Forum
Meld je hier aan.

Nu op de werkbank:
Airfix 1/76 88mm Flak en Sd.Kfz.7 trekker


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: za 02 jan, 2021 10:31 am 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 28 aug, 2007 22:27 pm
Berichten: 17896
Woonplaats: Hurdegaryp
Dat is een mooi stuk geschiedenis Huib en een mooie aanvulling op deze groepsbouw.

René

_________________
René

O.a. bezig met: Al mijn bouwverslagen mooi gebundeld ; Het grote Apache topic ; Smer 1:40 Fokker S-12 (PH-NDC) ; Sikorsky R-4; Wright Flyer


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: za 02 jan, 2021 11:01 am 
Offline
Organisator groepsbouw
Organisator groepsbouw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 13 maart, 2011 22:39 pm
Berichten: 4757
Woonplaats: IJsselstein UT
Voor wie geïnteresseerd is in deze periode wil ik heel graag dit uitstekende boek aanraden:

https://www.bol.com/nl/f/ivans-oorlog/9200000079751535/

Afbeelding

Het boek geeft een goed beeld van de Stalinperiode, waarover deze BB gaat, maar maakt ook veel duidelijk over het huidige Rusland, haar "hang ups and issues" en de politiek van Poetin. WOII wordt heel uitvoerig vanuit het Sovjet-standpunt beschreven en er wordt ingegaan op de propagandakant van het geheel.
Een historische studie die leest als een thriller en voortreffelijk is gedocumenteerd; één van de beste die ik de laatste 10 jaar gelezen heb, mede door haar brongebruik.

Hier is de samenvatting, geleend van Bol.com

Samenvatting
Hoe de Russen voor ons de oorlog wonnen
Ivan, die gewone Russische soldaat, staat voor de dertig miljoen mannen en vrouwen die met onverschrokken moed en patriottistische overtuiging, met doodsangst en uit woede, de nazi's uiteindelijk hebben weten te verslaan. Acht miljoen soldaten van het Rode Leger hebben daarbij het leven gelaten.
Voor het eerst vormen de ervaringen van gewone Russische soldaten het hart van de beschrijving van de oorlog aan het Oostfront: hoe zij leefden, hoe zij de wereld bezagen en waarom zij vochten. Catherine Merridale volgt de soldaten vanaf de Duitse inval tot en met de dramatische overwinning in Stalingrad, en laat ons getuige zijn van de zegevierende aankomst in Berlijn. Met dit onthutsende boek geeft Catherine Merridale stem aan al die soldaten die hoopten dat hun opoffering na de oorlog zou bijdragen aan een communisme met een menselijk gezicht.
Catherine Merridale heeft gebruik gemaakt van brieven, dagboeken, militaire verslagen, documenten van de geheime dienst en getuigenissen van honderden veteranen. Het is niet zo vreemd dat dit materiaal jarenlang geheim is gebleven; het werpt een grimmig licht op Stalins regime en het Rode Leger.
Ivans oorlog is een unieke geschiedschrijving van de oorlog aan het Oostfront. Het is een monument voor alle gesneuvelde soldaten en voor degenen die de strijd overleefden, maar door Stalin ondankbaar zijn behandeld, door Brezjnev als iconen van de Grote Vaderlandse Oorlog zijn gebruikt en door Poetin in het huidige autoritaire kapitalistische Rusland aan de kant zijn geschoven.

'[...] een boek [...] dat je doet huiveren en omvallen van verbazing, zo goed laat het zien hoe vreselijk de oorlog voor de gewone Sovjetsoldaat in werkelijkheid was.' NRC Handelsblad
'[...] het complete verhaal van Ivan Soldaat [...] uitputtende geschiedschrijving [...]. Resoluut rekent ze af met elke mythe over de nobele Sovjetkrijger.' de Volkskrant
'Een benadering zoals nog nooit is vertoond [... ] een hoogst fascinerend en belangwekkend boek.' Antony Beevor, auteur van Stalingrad
'Ivans oorlog is een geweldig boek [...]. Merridales werk getuigt van een opmerkelijke research, een heldere en niet-pretentieuze stijl en een groot empathisch vermogen [...]. Merridale is een van de beste historic van haar generatie.' Tony Judt, auteur van Na de oorlog
'Haar beschrijving van het grote lijden van de soldaten in het Rode Leger kan haast niet beter.' Robert Service, auteur van Stalin: A Biography

Catherine Merridale is hoogleraar moderne geschiedenis aan Queen Mary, University of London. Voor Night of Stone. Death and Memory in Twentieth-Century Russia ontving zij de Heinemann Award for Literature. Ze levert regelmatig bijdragen aan kranten en tijdschriften. Thans werkt ze aan een over het Kremlin door de eeuwen heen.

_________________
Lopende BB "Banzai! De Japanse luchtmachten 1937-1945".
Belangstelling? Zie onze Buddy Build
.

Op de werkbank: Duobouw: Hawker Typhoon Mk.IB, Academy (1664) & Airfix (A02041A), 1:72
Net voltooid: Kawanishi H8K2 'Emily' - Hasegawa E45, 1:72
Portfolio: Mijn ATF portfolio 2011-heden


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: za 02 jan, 2021 12:36 pm 
Offline
Organisator groepsbouw
Organisator groepsbouw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 28 sep, 2007 0:48 am
Berichten: 5507
Woonplaats: Ede
Mocht iemand Lend-lease info willen omtrend een bepaald type vliegtuig, laat het me weten, ik het een enorm archief in de vorm van boeken en naslagwerken.

Dave


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: ma 04 jan, 2021 22:58 pm 
Offline
Brouwer

Geregistreerd: vr 22 mei, 2015 15:38 pm
Berichten: 852
Hele mooie site met van alles over ussr vliegtuigen. Ook interessante interviews met veteranen.

https://massimotessitori.altervista.org ... index.html

Gr Luuk

_________________
"Als het dit niet is, was het wel wat anders"

In de werkplaats:

1:72 Mitsubishi Ki-46 DINAH (LS)
https://modelbrouwers.nl/phpBB3/viewtop ... 84&t=53073


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: di 05 jan, 2021 8:12 am 
Offline
Brouwer

Geregistreerd: di 13 apr, 2010 20:50 pm
Berichten: 3565
Woonplaats: Bovensmilde
Mooi geschreven stuk Huib, dank je wel.


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: vr 08 jan, 2021 17:55 pm 
Offline
Organisator groepsbouw
Organisator groepsbouw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 27 feb, 2013 0:08 am
Berichten: 2445
dave the doctor schreef:
Mocht iemand Lend-lease info willen omtrend een bepaald type vliegtuig, laat het me weten, ik het een enorm archief in de vorm van boeken en naslagwerken.

Dave

Bedankt voor de het aanbod, ga ik onmiddellijk gebruik van maken.
Ik plan als 2de model om een P40N te bouwen.
Op schema's ziet de bovenzijde er eenkleurig groen uit (USAF), maar volgens mij hadden deze ook zogenaamde "blotches".
Of schilderden de Russen deze over?

Gr
Thiery

_________________
mijn brouwverslagen


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 14 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
Privacy statement