De primaire jager van het Japanse leger aan het begin van de oorlog was de Ki-43 Hayabusa, de Hayabusa was zeer wendbaar maar was beperkt qua bewapening, bepantsering en prestaties. De Ki-44 Shoki daarentegen was een snelle zwaar bewapende onderschepper maar die qua wendbaarheid totaal niet voldeed aan de wensen van Japanse vliegers. Er werd als snel gerealiseerd dat de gunstige eigenschappen van beide vliegtuigen gecombineerd moesten worden in één vliegtuig dus kreeg Nakajima in begin 1942 de opdracht om dat maar eens te verzinnen.
Ongeveer een jaar later, in maart 1943, ging het 1e prototype van de Ki-84 Hayate (storm) de lucht in en al gauw daarna begon Nakajima met het leveren van pre-productie modellen.
Het vliegtuig werd aangedreven door de 1800 pk (latere modellen hadden tot 1990 pk) 18 cilinder Nakajima Homare ster motor en was bewapend met 2x12,7 mm Ho-103 machine geweren in de neus en 2x20 mm Ho-5 kanonnen in de vleugels. Feitelijk had Nakajima precies gedaan wat ze moesten doen, de gunstige vliegeigenschappen van de Ki-43 Hayabusa kruisen met de kracht en snelheid van de Ki-44 Shoki, bij test vluchten haalde het prototype een topsnelheid van 624 km/uur, een slordige 94 km/uur sneller dan de Ki-43 en zelfs een beetje sneller dan de Ki-44.
Na de het voltooien van de pre-productie serie werd het type goedgekeurd door legerleiding in maart 1944 en in productie genomen als de type 4 jager. Uiteindelijk werden er ongeveer 3500 Hayates gebouwd waarmee het op 2 na meest gebouwde Japanse jager is van de oorlog.
Naast het standaard model werd er ook nog een model gebouwd met 4x 20 mm en een model specifiek tegen bommenwerpers, deze was bewapend met 2x 20 mm in de neus en 2x 30 mm in de vleugels
De Ki-84 kwam als een onaangename verassing voor Geallieerde vliegers boven China, daar waren ze gewend aan de relatief langzame Ki-43 en nu hadden ze een tegenstander die er welliswaar op leek maar die hun eigen vliegtuigen wel kon bijhouden. Daarbij had de Ki-84 in tegenstelling tot vroegere jagers wel bepantsering voor de piloot en zelfsluitende brandstoftanks waardoor die ook nog eens tegen stootje kon.
Desondanks bleef de impact van de Ki-84 redelijk beperkt mede door gebrek aan ervaren piloten op dit punt in de oorlog en onbetrouwbaarheid van de motor, ook waren er relatief veel toestellen met mankementen door gebrekkige productie standaarden, zo zijn er een redelijk aantal Hayates door hun poten gezakt bij de landing doordat er te zwakke staal legeringen werden gebruikt. Ook de matige kwaliteit van de brandstof van de Japanners was een probleem, buitgemaakte Hayates gevlogen met brandstof met een hoog octaan gehalte konden snelheden halen van 689 km/uur.
Naast het standaard model werd er ook nog een model specifiek tegen bommenwerpers gebouwd, deze was bewapend met 2x 20 mm in de neus en 2x 30 mm in de vleugels.
Specs
Nakajima Ki-84 Hayate
lengte: 9,92 m
spanwijdte: 11,24 m
aandrijving: 1x Nakajima Ha-45 18 cilinder ster motor 1800 pk
max snelheid: 624 km/uur
bewapening: 2x12,7 mm Ho-103 + 2x20 mm Ho-5
Bron: Wikipedia
http://www.aviation-history.com/nakajima/ki84.html
De KitEr bestaan 3 kits van de Hayate, 2 oudjes van Arii/Otaki en Tamiya en een wat nieuwere uit 1999 van Hasegawa. Die Hasegawa kit is best moeilijk te vinden op dit moment, volgens mij is het gewoon mijn mazzel dat als ik een vliegtuig zoek die niet in productie is bij Hasegawa of zo

Met die oude Tamiya word je praktisch doodgegooid daarentegen

Maar goed het is me alsnog gelukt om ergens een verdwaalde Hasegawa Hayate op te duiken

Deze uitgave is gericht op Hayates van 22e Sentai(=flight regiment aldus artikel van Jan), zij waren de 1e eenheden die werden uitgerust met de Hayate. Het vliegtuig op de doos is van de toenmalige commandant van de 22e sentai, Majoor Iwasaki Jyozo. Waarschijnlijk is dat ook degen die ik ga bouwen maar hoe en wat precies kom ik op terug wat referenties met betrekking tot dit toestel zijn schaars om het licht uit te drukken. (maar ik vind de camo leuk

)