Modelbrouwers.nl modelbouw
http://modelbrouwers.nl/phpBB3/

Drakkar
http://modelbrouwers.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=25&t=44652
Pagina 1 van 2

Auteur:  TheFlyingDutchman [ do 18 dec, 2014 10:57 am ]
Berichttitel:  Drakkar

Drakkar

In één vloeiende beweging blaast Joeri de vierentwintig kaarsjes uit die in de slagroomtaart staan geprikt. In het midden van de taart is een grote eetbare afbeelding van de Queen Mary II geprint. Het zijn dit soort momenten waarop de genegenheid voor zijn ouders het grootst is, en dat hij even niet denkt aan het gegeven dat hij het liefst zes jaar geleden al op zichzelf was gaan wonen. Niet dat hij het met zijn ouders niet kan vinden; integendeel, maar de drang om iets voor jezelf te beginnen valt op een gegeven moment niet meer weg te drukken. Als hij een vogel was geweest was hij het eerste kuikentje dat het nest had verlaten. Weliswaar zonder vaarwel te zeggen; zijn ouders hadden elke week een sappige regenworm van hem mogen verwachten. Maar Joeri is geen vogel, zijn ouders evenmin en de komma in zijn banksaldo staat nog altijd op de verkeerde plek om de vleugels definitief uit te kunnen spreiden.

Zelf heeft Joeri nooit zo’n hekel gehad aan kringverjaardagen. Je kiest immers zelf op welke plek je gaat zitten en als je je gesprekspartner zat bent ga je ‘even een biertje halen’ om vervolgens bij terugkomst aan de andere kant van de kring een stoel in te pikken. Althans, daar lijkt hij zelf altijd mee weg te komen. Toch heeft hij zijn best gedaan om te voorkomen dat de beruchte kring vanavond al te snel zou ontstaan. De statafel heeft een uurtje lang haar werk vrij goed gedaan, en tegen de tijd dat men toch in een cirkel was gaan zitten waren de eerste twee bierkratten leeg. Tevreden stelt Joeri vast dat niemand verbolgen lijkt te zijn over zijn of haar positie in de woonkamer, die eigenlijk iets te krap is om vijftien mensen te herbergen.
De deurbel rinkelt. Zijn hart springt op als hij Hanna buiten ziet staan. Zelfs onder een wollen muts ziet ze er leuk uit. Haar wangen zijn rood van de kou en haar adem vormt dampwolkjes die licht afsteken tegen het donker. Onder haar arm draagt ze een in Intertoys-papier gepakt cadeau.
Sinds Joeri voor zijn veertiende verjaardag een enorm grote bouwdoos van een Ferrari had gekregen van zijn oma vraagt hij geen modelbouwdozen meer voor zijn verjaardag. Hij heeft nog nooit succesvol zijn voorkeur voor civiele cruiseschepen kunnen uitleggen, en iedere bouwdoos die niet binnen deze categorie valt is eigenlijk voorbestemd om te eindigen op de stoffige zolder of, in het beste geval, op Marktplaats. De blijdschap die hij voelde toen Hanna binnenkwam maakt langzaam plaats voor een onaangenaam gevoel van zenuwen. Gaat ze zijn geveinsde gevoel voor blijdschap slikken, of valt hij direct door de mand?
Langzaam trekt Joeri het pakpapier van de doos en zijn angstige vermoedens worden direct bevestigd. Hoe Hanna wist dat hij graag modelboten bouwde wist hij niet, maar het laatste schip dat hij zelf uitgekozen zou hebben was een vikingschip, dat ook nog eens een schaal had die totaal niet paste bij de rest van zijn collectie. Zijn oren worden rood als hij beseft dat zijn geforceerd opgezette blik van blijdschap er idioot uit zou moeten zien, maar Hanna glimlacht alleen maar en stort zich in het gesprek tussen Noa en Esmée.

In het door de lichte bewolking enigszins gedimde julizonnetje is het altijd fijn modelbouwen aan de tuintafel. De deurbel rinkelt, net op het moment dat Joeri een decal met het opschrift ‘AIDA’ in het kommetje water wil dompelen. Dat zal ene Han moeten zijn, die hem via Marktplaats had gemaild. Joeri heeft lang moeten twijfelen of hij het vikingschip zou gaan bouwen, maar heeft uiteindelijk besloten dat het de moeite niet waard is. Gelukkig is Hanna een meisje dat oude koeien altijd lekker in de sloot laat liggen, en zeker niet maanden later nog terugkomt op zoiets onbenulligs als een verjaardagscadeau.
Fluitend doet hij de deur open. In zijn linkerhand heeft hij de bouwdoos vast en hij heeft zijn rechter al half uitgestoken om zich aan Han voor te stellen, als hij ziet dat hij de persoon op de stoep wel degelijk kent. ‘Hanna!’ zegt hij verbaasd. Haar gebruikelijke stralende blik is echter nergens te bekennen. ‘Ik ben blij dat ik het bonnetje nog had,’ zegt ze, ‘je weet dat ik een uur moet fietsen naar de speelgoedwinkel in het dorp? Die boot heeft me trouwens echt wel meer gekost dan tien euro, lomp figuur dat je bent.’ Ze grist de bouwdoos uit zijn handen, stapt op haar fiets en fietst zonder om te kijken de straat uit.

Afbeelding

Auteur:  MarChant [ do 18 dec, 2014 11:38 am ]
Berichttitel:  Re: Drakkar

Mooi stukje schrijfwerk! Er zitten zeker wel wat herkenbare dingen in :lol:

Auteur:  Silenoz [ do 18 dec, 2014 13:41 pm ]
Berichttitel:  Re: Drakkar

pijnlijk, maar o zo herkenbaar...

Auteur:  Nem [ do 18 dec, 2014 15:39 pm ]
Berichttitel:  Re: Drakkar

Herkenbaar, dat geliefden je met je verjaardag of Sinterklaas een groot plezier denken te doen met een model maar je dan iets geven wat je zelf nooit zou kopen (of zou willen hebben). Maar het gaat niet om het cadeau, het gaat om het gebaar.

Minder herkenbaar voor mij is dat ze stalkerig je MP-account in de gaten houden om te zien of je het niet doorverkoopt :lol:

Leuk geschreven, en niet te kort of te lang. Succes met het volgende column en hopelijk krijg je geen writersblock :brouw:

Auteur:  StevenVD [ vr 19 dec, 2014 13:39 pm ]
Berichttitel:  Re: Drakkar

Ik vind het prachtig dat er weer wat beweging komt in dit verstokte forumonderdeel. Zelf had ik nooit een bepaalde voorkeur voor een schaal of onderwerp, aangezien je uit alle categorieën dingen kan bijleren die handig zijn voor je eigen specialisatie.

Auteur:  Shake [ zo 21 dec, 2014 14:00 pm ]
Berichttitel:  Re: Drakkar

Mooi verhaal, maar hoe loopt het nu met Hanna en Joeri af............... :wink: .

Gr. Sjaak

Auteur:  walesha [ zo 21 dec, 2014 14:27 pm ]
Berichttitel:  Re: Drakkar

Het is inderdaad heel herkenbaar, "het gebaar is wat telt" wordt wel eens gezegd en daar zit waarheid in maar... moet je dan telkens ook hypocriet gaan doen en veinzen hoe blij je er mee bent terwijl dat helemaal niet zo is? :?
Mijn doopmeter was ook zo iemand: elk jaar opnieuw met mijn verjaardag stond ze daar met een nieuw hemd.. leuk is anders en een vriend van mijn ouders kreeg steevast van zijn vrouw elk jaar met kerstmis een nieuwe das en met nieuwjaar een fles cognac!
Zeg nu zelf... veel mensen nemen niet eens de moeite om even te informeren naar wat je nu eigenlijk graag zou willen als kadootje en verzinnen maar wat.
Hanna in het verhaal bedoelde het wel goed maar in haar plaats had ik hem een waardebon gegeven zodat hij zijn geschenk nadien zelf in de winkel kon uitzoeken maar goed... dit gezegd zijnde...

Auteur:  BBT [ ma 22 dec, 2014 13:37 pm ]
Berichttitel:  Re: Drakkar

Heel herkenbaar...

Voor mijn 13de of 14de verjaardag probeerde ik een Tomcat bouwdoos te beschrijven aan mijn moeder, "zo'n vliegtuig met bewegende vleugels". Kwam ze aanzetten met een Horten vliegende vleugel... De teleurstelling was af te lezen, en gelukkig konden we gaan ruilen. Toen ben ik maar naar huis teruggekeerd met mijn eerste Phantom (want F-14's waren er niet).

En zo begon het dus ;)

Auteur:  Jamie [ ma 22 dec, 2014 14:14 pm ]
Berichttitel:  Re: Drakkar

Super column!
Een leuke nieuwe frisse start voor dit stoffige hoekje van het forum! :)

Auteur:  Juggernaut [ ma 22 dec, 2014 14:35 pm ]
Berichttitel:  Re: Drakkar

@ Jelle; Heel goed geschreven! Het verhaaltje was mooi opgebouwd! :brouw:
@ Walesha; dat is precies het punt waarom ik het over het algemeen moeilijk vind om voor sommige mensen een cadeau te kopen.
een cadeaubon is dan beter.
@ BBT; wat is er mis met een Horten? :P


Danny

Pagina 1 van 2 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/