Modelbrouwers.nl modelbouw
http://modelbrouwers.nl/phpBB3/

Column november 2010
http://modelbrouwers.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=25&t=29929
Pagina 1 van 2

Auteur:  Bert [ ma 01 nov, 2010 13:49 pm ]
Berichttitel:  Column november 2010

Freaks


Buitenlucht is goed voor de modelbouwer. Buitenlucht kan een hele andere frisse kijk op de zaken opleveren.
Er zijn wel enkele zaken waar rekening mee dient te houden je wanneer je de voordeur van je woning achter laat en als half verwilderde hobbyist zo de grote gevaarlijke buitenwereld intrekt.

Als eerste en belangrijkste: Je hebt te lang binnen gezeten. Voor zowel jezelf als voor anderen kan dit een flinke schok zijn. Een modelbouwer die zich maanden, zoniet jaren hermetisch van de buitenwereld heeft afgesloten ten behoeve van zijn hobby ondergaat gedragsmatig en lichamelijk doorgaans enkele drastische (aan de hobby aangepaste) wijzigingen.
Kleding, lichaamshouding en lichaamskenmerken zijn niet meer wat het geweest is.
Kort gezegd. Voor de buitenwereld ziet de gemiddelde modelbouwer er niet uit.
Wanneer hij zijn mond dicht weet te houden valt er nog het een en ander te camoufleren. Gaat hij echter proberen om te converseren, of in het gunstigste geval alleen maar goeden dag tegen de buren zeggen (gggrd-d-drgggr) dan valt hij onherroepelijk en meedogenloos door de mand en valt er niks meer te verbergen.

Je bent nu eenmaal modelbouwer, en zodoende gewend om binnen vier muren de meeste tijd van je dagen te slijten.
Goed, je komt wel eens op zogenaamde freakshow’s met soortgenoten. Al dan niet zogenaamde schaal 1op1 meetings waar je samenklit met medehobbyisten om daar maar niet op te vallen tussen het “gewone” publiek (vliegshow’s, truckshow’s of re-enacting of wat nog meer naar de modelbouwhobby valt terug te voeren).
Het minst val je op bij een modelbouw”show”, waar je alleen maar met medefreaks aanwezig bent, en waar de schijnbaar onoverbrugbare kloof met de normale maatschappij vrijwel niet zichtbaar is.

Toch, die kloof van sociaal onoverbrugbare jaren isolement is bijna niet meer te over….juist ja.

Natuurlijk kan ik beginnen met de bleke huidskleur, maar dit valt nog terug te voeren dat ergens diep in de hiërarchie van je familiestamboom Russische voorouders genesteld zitten. Wanneer je tenminste uit je woorden komt.
Een gezichtsbruiner als bijverlichting aan je hobbybureautje kan trouwens wonderen verrichten en het ergens op doen lijken of je zo af en toe wel eens ter ontspanning een frisse neus buiten ophaalt.

Wanneer je dan die versleten sloffen hebt uitgeschoten, en die zo goed als nieuwe schoenen (wat slijten die eigenlijk langzaam wanneer je toch nooit buiten komt) van vijftien jaar oud weer aantrekt ben je weer een stap verder op weg naar sociale acceptatie en recuperatie.

Het volgende dat je doet is dat slonzige t-shirt met die gele niet meer uit te wassen vlekken onder de oksels, dat je nu (onbewust natuurlijk) al drie weken aan hebt omdat dit zo gemakkelijk zit bij het modelbouwen, eens aan laat tijdens je maandelijkse douchebeurt. Kan deze ook een keer losweken van je lichaam. En verbaas je hoe makkelijk je deze weer uittrekt na een kwartiertje geweekt te hebben onder de warm water straal.

Vervolgens trek je ook die trainingsbroek uit die je inmiddels als gegoten zit door alle geknoeide en opgedroogde verf en lijmresten. Daarna pak je dat borsteltje dat je altijd gebruikt om de zoutkorrels van je modellen af te schrapen vanwege weer een of andere wazige chip-methode. Doe hier wat tandpasta op (dat is dat spul dat ook uit een tube komt en lijkt op plamuur, maar om vergissingen te voorkomen hebben ze hier in de fabriek speciaal voor jou een fris geurtje aan toegevoegd!) en stopt dit in je mond om vervolgens met de borstelzijde wat ongecontroleerde bewegingen over je tanden te maken.

Fris hè?

Verbaasde je je trouwens nooit over die kwispelende sokken naast je bed wanneer om zes uur s’ochtends de wekker je wakker maakte voor de dagelijkse plichtplegingen? Tijd om eens een paar schone witte sokken aan te trekken en die kwispelende sokken via de hondenbench naar de wasmachine te leiden. Gek trouwens hoe schijnbaar witte sokken binnen slechts twee maanden zwart gedragen zijn….

Toch maar verder gaan met de transformatie naar een normaal levend mens dus pak je dat ding dat jouw vrouw altijd een kammetje noemt en gaat hiermee met door je haren. Let op! Niet met de gladde kant, maar met al die kleine pennetjes die lijken op stukjes verwarmde uitgerekte sprue.
Voor een verfrissend geurtje neem je een spuitbusje verf (dat is toch de geur die je gewend bent) en geeft hiermee een flinke stoot verf onder je oksels. Waarschijnlijk is echte deodorant nog te hoog voor je gegrepen, mede door de voor jou niet bekende geurenmelanges die hierin verwerkt zijn.

Demn, je bent al een heel eind op weg om weer normaal mens te worden, en wanneer we in de toekomst ook nog even de tijd nemen om te letten om lichaamshouding en taalgebruik zal het niemand meer opvallen dat je een modelbouwer bent die zich zo nu en dan ook onopvallend tussen het gewone plebs begeeft.
Tot die tijd moet je maar stilzwijgend (maar nu wel goed gekleed) af en toe een wandelingetje in de buitenlucht maken, en daarbij contact met het overige proletariaat dat geen weet en kennis heeft van onze mooie hobby op schaal vermijden.
Moet te doen zijn.


Bert

Ps. Vergeet je niet een schone broek en t-shirt aan te trekken, die oude kunnen gewoon in de wasmachine meegewassen worden.

Auteur:  prutser332 [ ma 01 nov, 2010 19:27 pm ]
Berichttitel:  Re: Column november 2010

:lol:

Auteur:  boonstra [ di 02 nov, 2010 9:58 am ]
Berichttitel:  Re: Column november 2010

Een goede columnist weet altijd weer de juiste snaar te raken en de vinger op de zere plek te leggen. Als mijn petje niet op mijn hoofd zat vastgelijmd met die nieuwe superglue, nam ik het ding voor je af! Chapeau!

Auteur:  easy rider [ di 02 nov, 2010 13:50 pm ]
Berichttitel:  Re: Column november 2010

Wat is buitenlucht? AfbeeldingE.Z. Afbeelding

Auteur:  Juggernaut [ di 02 nov, 2010 17:11 pm ]
Berichttitel:  Re: Column november 2010

Een greep uit het dagelijkst leven van een modelbouwer! :brouw:

Was weer een kostelijk stukje Bert, it made my day! 8)


Danny

Auteur:  tsjopper bob [ di 02 nov, 2010 23:10 pm ]
Berichttitel:  Re: Column november 2010

bert schreef:
Ps. Vergeet je niet een schone broek en t-shirt aan te trekken, die oude kunnen gewoon in de wasmachine meegewassen worden.


Wellicht is het ook handig om de laatste mode even te raadplegen. Een Aussie kan echt niet meer. De New Kids zijn dan wel op de buis, maar dat is 'gespeeld'. En oh ja, dat matje, dat mag er wel af.

:D :D :D

René

Auteur:  darka [ vr 05 nov, 2010 16:12 pm ]
Berichttitel:  Re: Column november 2010

ik snap 'm niet

Auteur:  BBT [ za 06 nov, 2010 2:56 am ]
Berichttitel:  Re: Column november 2010

ben je zeker dat je het over modelbouwers hebt en niet over ingenieursstudenten? :P

Auteur:  LowRider [ zo 14 nov, 2010 12:21 pm ]
Berichttitel:  Re: Column november 2010

ik lig elke maand weer blauw van het lachen bert,ga zo door met die columns. :mrgreen: :brouw:

Auteur:  Bert [ wo 01 dec, 2010 12:29 pm ]
Berichttitel:  Re: Column november 2010

Mijn vrouw heeft me voor vijf minuutjes losgelaten op het internet (ik krijg er steeds minder grip op, mede door twee opgroeiende andersgeslachtigen die steeds meer computertijd opeisen :evil: ), dus neem ik weer even vlug de tijd om jullie te bedanken voor de leuke reacties en mij te verontschuldigen voor het opgelopen tijdverlies door het lezen van de column.

Groetjes Robert

Pagina 1 van 2 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/