Tuus
Modelbouwmagazine / Modelbrouwers Actie   allekabels.nl  
 
 
  Modelbouw woordenboek A tot Z   Modelbrouwers.nl winkel Winkel   Tips en trucs Tips en trucs   Facebook Organisatie   Facebook Club   Volg ons Twitter   Modelbrouwers YouTube-kanaal YouTube
Het is nu zo 25 jul, 2021 2:36 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 14 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Column februari 2010
BerichtGeplaatst: zo 07 feb, 2010 20:48 pm 
Offline
Moderator met vakantie
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 07 aug, 2005 23:22 pm
Berichten: 4969
Woonplaats: Brunssum
Alternatief modelbouw alfabet

Tijd voor een tijdverslindend en dus nutteloos lijstje:


A. Apathisch. Manier van kijken van de modelbouwer. Dit kan bij verschillende situaties. Onder andere bij het betreden van een goed gesorteerde modelbouw winkel of zittende aan je modelbouw bureau/tafel, al starende naar een wirwar van styreen en modelbouw onderdelen zonder het zicht op enige vorm van beweging van de modelbouwer de komende –tich uren. Zo zijn er nog diverse situaties die zich voor kunnen doen en waar de modelbouwer apathisch gedrag vertoond.

B. Bluffen. Dit komt vooral op internet voor. Vaak in de vorm van een opmerking als: “Op de foto ziet het er erger uit als in het echt” Of “ In het echt zie je die vlekken / sinaasappel schil helemaal niet zo erg”. Bluffen is helemaal niet erg, zolang je je model niet meeneemt naar de een of andere modelbouwbijeenkomst.

C. Commune. Niet zo heel erg bekend, maar in het buitengebied van het dorpje Lammersgat, in de oude maar mooie nostalgische maaistreek is de modelbouwcommune van de bekende Goeroe Kwe Diablos. De mooiste realistische modellen komen uit deze hoek van het land vandaan, evenals vele nieuwe technieken op modelbouwgebied. De commune is huiverig voor buitenstaanders, en mijden verder ook elke vorm van publiciteit. Het enige weinige en beperkte contact dat ik zelf met ze heb is via een tweejaarlijkse postduiven uitwisseling. Zover ik weet zijn er Nederland nog drie gelukkige modelbouwers die op deze wijze geïnformeerd worden door de Goeroe. Nieuwe leden worden vrijwel niet toegelaten, en indien wel pas na een zeer selectieve en zware en deprimerende selectie procedure.

D. Dip. Dip dip dip dip dip dip. Wie zit er nu gevoelsmatig nu niet regelmatig in. Alleen die-hards zullen het bestaan van een dip ontkennen. Het is het ontbreken van fut, zin, motivatie, dadendrang, lijm, daadkrachtigheid, drive en alles wat maar tot modelbouw kan lijden of leiden. Bekende dipkillers zijn het opzoeken van een modelbouwwinkel met een goed gevulde portemonnee, actief meedoen aan een *Meeting of gewoon je subtropische aquariumbak weer eens algenvrij maken.

E. Eten. Een noodzakelijk kwaad voor de modelbouwer. Niet eten betekend een lege rammelende maag (storende omgevingsgeluiden). Te lang een lege maag levert bijvoorbeeld al vlug trillende handen en vingers op. Dat dit funest is voor de hobby mag dan ook logisch zijn. Helaas neemt het inslaan van eten (ook wel voedsel) een niet te vermijden grote hap uit ons modelbouwbudget. We zullen ermee moeten leren leven.

F. Familie. Familie speelt een wisselvallige rol in het leven van de modelbouwer, je kunt niet met, maar ook niet zonder ze. Zo is er in de jeugdjaren je moeder, altijd in tegenstelling tot jezelf ervan overtuigd dat je kamer niet opgeruimd is. Dit komt meestal op maandag middag tot uiting wanneer je doodmoe van de nieuwe schoolweek weer thuiskomt en ze je al vol trots en medelijden aankijkt met de stofdoek nog in de handen. Het resultaat voor jouw zorgvuldig gebouwde modelletjes laat zich raden, evenals de radeloosheid, en voorkennis waarmee je met je hoofd diep tussen de schouders naar je slaapkamer toe sjokt om aldaar in trance de gebroken onderdelen van de modelletjes met een trieste blik te aanschouwen. Later, wanneer je met je vriendin trouwt, zal zij deze eigenschap van je moeder stilzwijgend overnemen alsof het in de genen bepaald is. Zwijgen we verder nog van de koters die voortkomen uit voortplantingsdrang en wiens vernielzucht eveneens zeer funest is voor zorgvuldig gebouwde modellen, schoonvaders die het net even anders gebouwd zouden hebben en vage kennissen die maar blijven beweren nooit het geduld ervoor op te kunnen brengen, waarmee ze eigenlijk bedoelen aan te geven dat ze liever over voetbal kletsen met je dan over die oersaaie hobby die je telkens weer aanhaalt.

G. Gedrocht. Mislukt modelbouwproject. Vaak niet om aan te zien soms tegen beter weten van de maker ervan in. Veel gedrochten rest niks anders dan een enkele reis *kliko. Gedrochten kunnen ook gebruikt worden als donor (spareparts) bij andere nieuwere projecten. Hierbij is het dan niet de bedoeling om wederom een soort van wanschepsel a la Frankenstein te creëren. De bedoeling is om van de eerder gemaakte fouten te leren. Helaas zijn mensen, en dus ook modelbouwers, net ezels. Ze stoten zich vaker als twee keer aan hetzelfde stuk plastic.

H. Hobbykamer. De natte droom van elke modelbouwer. Een eigen af te sluiten domein van enkele vierkante meter die helemaal naar believen kan worden ingedeeld. Vaak is de hobbykamer al een jaar na inrichting nog maar amper toegankelijk, en lijkt het meer op een winkelmagazijn dan op een ruimte waar ook gelijmd en geverfd kan worden. In het andere geval is er een milieu vergunning nodig om de ontstane puinhoop te kunnen en te mogen handhaven.

I. Ideaalbeeld. Tweeledig te verklaren. Iedere modelbouwer heeft wel een ideaalbeeld van zichzelf. Het gros schaalt zichzelf lager in voor wat betreft modelbouwkwaliteiten dan het daadwerkelijk eigen gemaakte niveau. Ook heeft men een ideaalbeeld van hoe de modellen er gebouwd uit zullen zien. Bij veel bouwers wijkt dit gigantisch af met de werkelijkheid. Oorzaken zijn onder andere onkunde, te hoog overschattingvermogen dan wel inschattingsvermogen, weinig kennis van de hobby, niet handig aangelegd, twee linkerhanden, ruim boven eigen kunnen gebouwd, te hoog zelfbeeld, verkeerde lijm gebruikt, te weinig water gegeven en ga zo maar door.

J. Junk. Sommige modelbouwers zijn verslaafd aan de typische geur van contacta lijm (hmmmmmm). Ze maken op hun vaste hobbyavond een langzame start. Maar wanneer de molecuultjes van de Revell lijm de hersencelletjes van onze bouwer bereiken, en daar hun euforische doch slopende werk beginnen dan bereikt men een soort van state of mind die maar met weinig valt te evenaren. De cold turkey die de ochtend erop optreedt (keer op keer) nemen ze maar voor lief. Het is niet zozeer de hobby op zichzelf die zo verslavend is, het is hoofdzakelijk de lijm die ons weer terugdrijft naar een avond waarop problemen niet meer bestaan, de begeleidende muziek mooier klinkt dan in de woonkamer en de financiële problemen ten gevolge van weer te veel aangekochte modelbouwdozen weer even vergeten zijn. Dit tegenspreken is duidelijk een voorbeeld van een continue-e invloed van te veel lijm.

K. Kliko. Soort van alternatieve vitrinekast waar de meeste modellen variërend van half af tot helemaal af in tentoon-gesteld worden. Voor modelbouwers met een beperkt budget kan het dus lonend zijn om op de aanbieddagen van de kliko’s in hun gemeente een rondje kliko te maken waarbij de deksel wordt opgelicht, en de inhoud van de bak wordt gecontroleerd op eventuele modelbouwresten.

L. Laminaat. Maar nog beter is het om gewoon hoogpolig jaren zeventig tapijt op de vloer te hebben als gepassioneerd modelbouwer cq grondwerker. Bij hoogpolig tapijt weet je ten minste zeker dat je het zojuist gevallen onderdeel niet meer terug zal vinden. Het gevaar van laminaat is dat je wel de moeite gaat doen om nog op zoek te gaan, maar tot de conclusie komt dat het verloren modelbouwtijd was wanneer je vrouw vijf uur later komt vertellen dat het alweer twee uur s’nachts is en ze naar bed gaat terwijl jij nog altijd op je knieën zoekend in de rondte schuifelt. Bijkomend voordeel van hoogpolig tapijt is dat je blote voeten niet zo vlug afkoelen onder het bureau.

M. Meeting (ook: Modelbouwmeeting) Omdat modelbouwers door hun zonderlinge hobby vaak sociaal geïsoleerde sujetten zijn, zoeken ze elkaar regelmatig op voor een zogenaamde meeting. Deze vinden plaats bij hopeloos om contact verlegen modelbouwers thuis, maar ook in bovenzaaltjes van cafe’s, buurthuizen, gemeenschapshuizen, en wanneer men voor familie en vrienden (als men deze laatste nog heeft) de comming out heeft gehad ook wel in minder verborgen locaties als sporthallen en congrescentra.

N. Non purismo. De modelbouwmethode voor de verzadigde klinknagelteller die het helemaal gehad heeft. De Non Purismo Modelbouw methode behelst slechts zesendertig uitvoerige delen die maandelijks naar je huisadres gezonden zullen worden. Vele modelbouwers spreken van een simpele doch zeer doordachte methode om weer normaal en lachend zonder zorgen te kunnen modelbouwen.

O. Ouderwets. Geen modelbouwdoos, maar plastic zakjes. Geen hol naaldje, maar overal lijm, behalve aan het kwastje. Airfix, Ertl, Monogram, Frog en nog meer van die ouderwetse namen. Niet de centrale verwarming hoger zetten, maar nog een kooltje op het vuur gooien. En zeker geen vliegtuigjes opblazen met een strijker, maar ouderwets met carbid. Zo kan ik nog uren doorgaan, en dat doe ik dan ook maar niet.

P. Ploink. Veel voorkomend geluid tijdens het modelbouwen. Ploink, daar viel weer een onderdeel. Ploink, daar brak weer een onderdeel af. Ploink, daar viel de airbrush uit mijn handen. Ploink, het geluid van mijn laatste tien eurocent in de portemonnee. Ploink, de knal tussen mijn ogen die mijn vrouw me cadeau gaf nadat ik weer ruim boven budget had gespendeerd in de modelbouwwinkel. Ploink, het geluid van Windows XP die zichzelf weer eens ophangt terwijl ik naar referentie foto’s op het internet aan het speuren ben. Ploink komt dus vaker voor dan je dacht, misschien wel omdat je het inmiddels zo vaak gehoord hebt dat het niet meer opvalt. Ploink.

Q. Q-Oewasje. Surinaamse bewoording voor het door ons modelbrouwers zo eenvoudig gebleven en veel geprezen (verf)kwastje.

R. Revell. Wereldberoemde (Duitse) aanbieder van modelbouwdozen en toebehoren. Dit merk met de laagdrempelige prijs is er onder andere de oorzaak van dat vele jeugdigen (en ouderen) zich een instap durven te wagen in de mooie wereld van modelbouw, en vervolgens gedesillusioneerd zich weer storten op andere hobby’s zoals kantklossen of begonia’s kweken. *Zie ook Kliko

R. Rotweer. Slagregens, sneeuwduinen, windkracht twaalf en een half, ijzel, vallende bladeren. Het weer waarop de door zonnestralen ingedutte modelbouwer weer tot leven komt, voeg hierbij het donkere effect van de wintertijd, het low-i.q. aanbod op de televisie toe, en de dagen kunnen niet meer stuk voor de zelfbenoemde knutselaar. Wat is er nou gelukzaliger dan samen met je lievelingsmuziek, kop warme chocolademelk met slagroomtoefje en sfeerverlichting helemaal alleen te knutselen terwijl regen en wind de ramen geselen op je hobbykamertje, niets toch? Daarom is er onder de M de *Meeting beschreven.

S. Specialisme. Je hebt tankbouwers die ook maar weigeren het woord vliegtuig (VLIEGTUIG) in de mond te nemen, je hebt vliegtuigbouwers die er niet over twijfelen om ook maar ooit een tank te bouwen. Er bestaan tank en vliegtuigbouwers die lachen om bouwers die ook maar weigeren om categorisch ook maar een van de twee te bouwen. Je hebt civiele bouwers die geen tank of vliegtuig bouwen. Er schijnen scheepsbouwers te zijn die geen plastic maar hout voor hun modellen gebruiken (niet verder vertellen). Ook is het bestaan bekend van het type modelbouwer die alle klinknagels precies uitlijnt en natelt op zijn/haar model, dit in tegenstelling tot bouwers die nog nooit van schuurpapier hebben gehoord, of nog nooit het geluid van schurend schuurpapier in hun oorschelp hebben horen doordringen. Ooit, op een mooie dag kom je erachter wat en van welk merk je het liefste bouwt, en anderzijds, misschien ook wel niet en blijf je van onderwerp naar onderwerp slingeren.

T. They are coming to take me away (haha) Lijflied van menig (doorgedraaid) modelbouwer. Overigens in vele uitvoeringen en uitvoerenden bekent. De nederlandse versie is bijvoorbeeld: Ze nemen me eindelijk mee (van Napoleon de 14e). En vergeet het maar, er is geen ontsnappen mogelijk, eens in de klauwen van dit opruiende nummer kan er maar een ding met je gebeuren, they are coming to take you away….haha….

U. Ukelele. Dit is een tokkelsnaar instrument. Deze komt ongetwijfeld muziekaal gezien wel eens langs bij modelbouwende modelbouwers die veel naar muziek luisteren. Vaak heeft men niet in de gaten dat een van de instrumenten in het nummer dat men vrolijk mee aan het zingen is een ukelele is. Het is ook niet erg dat men hier niet zo van op de hoogte is, alleen al vanwege het feit dat dit verder weinig met modelbouwen te maken heeft.

V. Voorraad. Een fenomeen dat bij menig modelbouwer niet meer onder controle is. Veel zolders zijn ermee geïsoleerd, ramen mee geblindeerd en kelders mee gedempt. Desondanks blijft de voorraad modelbouwdozen onherroepelijk oplopen tot psychisch niet verantwoordelijke proporties. Ik wil de modelbouwers niet de kost geven die zelfs stiekem een voorraad erop nahouden in de kofferbak van de auto, zolang moeder de vrouw er maar niet achter komt.

W. Witte bonen in tomatensaus. Het lot van elke modelbouwer die weer eens ruim boven zijn budget heeft ingekocht (*zie ook Voorraad). Deze voedzame, smaakvolle en ruim van vezels voorziene eenvoudige maaltijd zorgt dan weer voor enige remming op het hongergevoel gedurende enkele dagen. Vanuit hier dan ook de oproep om ook te denken aan de nodige vitamientjes die vaak goedkoop betrokken kunnen worden wanneer de weekmarkt zijn spulletjes opruimt en de marktkoopman zijn appeltjes van oranje in verband met bederf toch nog wil slijten.

X. Afdeling X. Hoe het tegenwoordig in elkaar steekt durf ik niet neer te schrijven, maar vroeger, heel lang geleden, in het pre-internet tijdperk zeg maar, zat er een klein bijschrift op de bouwhandleidingen van Revell. In mooi Duits werd daar aangegeven dat wanneer je een onderdeel mistte of kwijt was uit het bouwpakket, en dit onderdeel aanstreepte op de bouwhandleiding. Je dit op kon sturen naar Abteilung X van Revell. Het vervangende onderdeel werd dan zo snel mogelijk thuis gestuurd.

Y. Yoga. Ontspanningsoefening met als doel het toetreden tot een hoger vredelievender bewustzijnsniveau. Yoga is handig wanneer alles faliekant dreigt te mislukken bij het modelbouwen, zaak is dan wel om de negatieve symptomen op tijd te herkennen en te erkennen. Of bijvoorbeeld om tot de juiste gedachtefrequentie te komen voordat je gaat modelbouwen om zodoende een faliekante mislukking trachten te voorkomen. Dus ook om na het beoefenen van de modelbouwhobby weer met beide voeten op aarde terug te komen zodat we weer in het normale en dus keiharde en meedogenloze leven kunnen meedraaien en overleven.

Z. Zooi. Korte omschrijving van de inhoud van mijn hobbykamer, niet meer en zeker niet minder.


B.= ook wel Bert.


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: ma 08 feb, 2010 11:38 am 
Offline
Brouwer

Geregistreerd: do 26 jul, 2007 14:02 pm
Berichten: 587
Woonplaats: Maarssen
Hallo Bert,

Na een knallende ruzie over mijn steeds meer ruimte innemende diorama's, de geur van lijm in de morgen en deprimerende aanblik van nog te bouwen modellen, weet jij me voor de zoveelste keer weer uit het dal te halen en op het rechte pad te brengen. Dapper schreeuw ik naar beneden:

"IK BEN MODELBOUWER, NOU ÈN!"

(Het antwoord van mijn vrouw is niet voor publicatie....)


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: ma 08 feb, 2010 23:47 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 17 sep, 2006 22:28 pm
Berichten: 1827
Woonplaats: Sittard
Ik heb er weer echt van genoten !
TOP Bert!
Gr
Helge

_________________
"Klotzen, nicht Kleckern!"
Hans Guderian


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: di 09 feb, 2010 0:04 am 
Offline
Organisator groepsbouw
Organisator groepsbouw

Geregistreerd: ma 19 okt, 2009 20:04 pm
Berichten: 1811
Woonplaats: Drachten
Schitterend, wat een prachtig stuk!
Ik heb echt in een deuk gelegen!

_________________
Rock bottom is good solid ground, and a dead end street is just a place to turn around.


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: di 09 feb, 2010 3:19 am 
Offline
Brouwer

Geregistreerd: za 28 jul, 2007 14:40 pm
Berichten: 5238
Ik ben helemaal niet verslaafd aan lijm...

Ik mag alleen erg graag ieder vrij moment aan modelbouw besteden.. Dat ik vrije tijd creeer gaat niemand wat aan.. :lol:


Er staan een paar goeie tussen Bert

_________________
LEKKER VOOR MEZELF BOUWEN


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo 10 feb, 2010 9:51 am 
Offline
Moderator met vakantie
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 07 aug, 2005 23:22 pm
Berichten: 4969
Woonplaats: Brunssum
D. Dank jullie dat jullie de weg weer hebben gevonden naar dit kleine hoekje op het forum.
O. Ook dank voor de complimentjes, die ik in het geheel doorschuif naar mijn toetsenbord die ook een aandeel hierin had.


Groetjes Robert :D


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo 10 feb, 2010 12:22 pm 
Offline
Brouwer

Geregistreerd: vr 23 sep, 2005 15:51 pm
Berichten: 987
Op mijn werk mag ik graag met modelbouw bezig zijn.
Zo ook nu :D
De klanten tegenover mij schenken mij vragende blikken vanwege de smile op mijn smoel van oor tot oor.

Geweldig Bert, je ben weer goed op dreef !!!! Ik heb genoten.

Groeten,
Asmodi :P


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo 10 feb, 2010 13:52 pm 
Offline
Organisator groepsbouw
Organisator groepsbouw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 18 sep, 2008 9:43 am
Berichten: 5985
Woonplaats: Zwolle
Leuk positief stukje! :lol:


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo 10 feb, 2010 19:08 pm 
Offline
Moderator met vakantie
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 07 aug, 2005 23:22 pm
Berichten: 4969
Woonplaats: Brunssum
Danku danku :P .


Vergeet niet de klanten het boekje "de twintig leukste schrijfsels" van Bert aan te smeren Erik :wink: , de winst delen we wel :twisted:


Groetjes Robbie


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: za 13 feb, 2010 21:07 pm 
Offline
Brouwer

Geregistreerd: do 20 aug, 2009 20:57 pm
Berichten: 935
Woonplaats: nijverdal
ik wil m wel kopen hoor!

_________________
Revell

bezig met
-


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 14 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
Privacy statement