Tuus
Modelbouwmagazine / Modelbrouwers Actie   allekabels.nl  
 
 
  Modelbrouwers.nl chat Brouw Chat   Modelbouw woordenboek A tot Z   Modelbrouwers.nl winkel Winkel   Tips en trucs Tips en trucs   Facebook Organisatie   Facebook Club   Volg ons Twitter   Modelbrouwers YouTube-kanaal YouTube
Het is nu wo 27 mei, 2020 10:45 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: zo 13 nov, 2016 16:58 pm 
Offline
Organisator groepsbouw
Organisator groepsbouw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 14 okt, 2010 16:23 pm
Berichten: 3724
Weer eens een verslag van mijn kant. Ik heb me de afgelopen jaren vooral bezig gehouden met militair materieel uit het Verenigd Koninkrijk. Begin dit jaar heb ik een Challenger en een Warrior afgerond, daarna ben ik verder gegaan met een nieuw Brits voertuig: de Scimitar. Ik heb altijd al een zwak gehad voor de CVRT serie vanwege het compacte en praktische design en omdat ik het een erg interessant platform vind. Ik heb om die reden dan ook 3 kits liggen van het merk ACE, allemaal Scimitars. Het plan is om 2 van de 3 Scimitar kits die ik heb om te bouwen tot andere varianten uit de CVRT serie, bijvoorbeeld naar een: Spartan of Striker. Daarnaast moet er natuurlijk ook nog een Scorpion kit komen.

De kit:

photo 390753


De CVR(T) (Combat Vehicle Reconnaissance Tracked) is een familie van lichte (aluminium) gepantserde, hoog mobiele en per vliegtuig vervoerbare voertuigen geproduceerd door het Britse bedrijf Alvis. In het Britse leger vervingen ze de Saladin pantserwagen. Totdat op de dag van vandaag zijn varianten van de CVR(T) in gebruik bij het leger van het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn door de loop van de tijd door met name de verkenningseenheden van het Britse leger gebruikt tijdens vele oorlogen en missies: Cyprus, Koude oorlog, Falklands, Operation Granby, Balkan oorlog, Operation Telic (Iraq 2003 en daarna), Operation Herrick (Afghanistan 2002 -2014) etc. Zoals jullie van mij weten ben ik vooral erg geïnteresseerd in de oorlogen in Irak en Afghanistan, mijn CVR(T)'s zullen dan ook allemaal worden voorzien van een woestijn schema.

Dan nu wat informatie over de verschillende CVR(T) varianten. (Foto's zijn allemaal van operation Granby)

FV-101 Scorpion

Dit voertuig is uitgerust met een low velocity 76mm kanon en een 7.62 coax en is gebruikt door zowel het Britse leger als de RAF (beveiliging en EOD). Dit voertuig is inmiddels niet meer in dienst in het Britse leger maar werd nog wel ingezet tijdens Operation Granby:

photo 390759

photo 390760

photo 390758FV-102 Striker

Dit is één van de twee ATGM varianten van de CVRT. ATGM staat voor Anti Tank Guided Missile: Geleide anti tank raketten. In het geval van de Striker zijn dat Swingfire raketten die in een lanceer installatie met een capaciteit van 5 achterop het voertuig zijn gemonteerd. In het laadruim van het voertuig liggen er nog 5 meer. (Voor het geval dat je 5 keer mist en nog niet bent uitgeschakeld door iets dusdanig gepantserd dat een Swingfire nodig is om het uit te schakelen haha. :roll: )

photo 390761


FV-103 Spartan

Dit is de APC variant van de CVRT, gebruikt voor het vervoeren van grondtroepen. Het voertuig kan in totaal 7 personen vervoeren, 3 bemanningsleden en 4 infanteristen. Meestal zijn dat specialistische eenheden, bijvoorbeeld: Genie of mortieren of eenheden die getraind zijn voor het gebruik van anti tank systemen of schoudergevuurde luchtdoel raketten. Een aantal van deze voertuigen zijn vervangen door Panther CLV's

photo 390762


FV-104 Samaritan

De Samaritan is de Ambulance variant van de CVR(T) en heeft een bemanning van 2. In het achterste gedeelte van het voertuig kunnen 3 brancards worden vervoerd. (De voorste in deze foto, het andere voertuig is een FV-432)

photo 390771


FV-105 Sultan

Sultan is de commando variant van de CVRT familie. Het voertuig heeft een hoger dak dan de Spartan varianten waardoor het een comfortabelere werkruimte voor officieren is. Het voertuig is uitgerust met meerdere radio's en heeft een GPMG (7.62 MAG mitrailleur) ter verdediging. Aan de achterkant van het voertuig kan een tent worden gebouwd voor briefing-doeleinden.

FV-106 Samson

Dit is de ARV variant (armored recovery vehicle) Het voertuig heeft een takel maar is verder vrijwel gelijk aan een Spartan:

photo 390765


FV-107 Scimitar

Bewapend met een 30 mm L21 rarden kanon en 7.62 GMPG Coax is dit de tegenhanger van de Scorpion.

photo 390766

photo 390767

photo 390768


Dit zijn de meest belangrijke varianten. Er zijn ook nog een aantal andere versies, zoals de Stormer (AA), Shielder, Milan MCTS. Voor meer info: Wikipedia . :wink:
De bouwDan nu tijd voor wat modelbouw:


De kit van ACE is ronduit slecht, veel flash, past niet, dikke onderdelen maar het is de enige kit in 1/72 en je krijgt PE dus ja. :roll: Wellicht dat ik later nog eens een review van de kit doe maar hier het resultaat als je er één in elkaar weet te krijgen:


photo 390751

photo 390750

photo 390749

photo 390748

photo 390747

photo 390746

photo 390745Vervolgens de Airbrush: (sand 16 revell met post shading)


photo 390756

photo 390754

photo 390752Daarna de decals (zijn ook niet geweldig)


photo 390757

photo 390755


Ik heb de Zwarte coalitie markeringen op de koepel en zijkant dan ook maar geschilderd.

Vervolgens heb ik gister een dry brush aangebracht en wat details geschilderd:

photo 390764

photo 390763

photo 390744


(De kleur op de laatste foto's is wat donkerder dan dat hij in het echt is.)

Dit hoe het voertuig er nu bij staat, binnenkort dus maar aan het verweren. :D

D.J.

_________________
Bezig met:
Bushmaster - Scratch build

Afgerond:
Magach 2 / M48 A2C - IDF
Sho't Kal Alef - Yom Kipur War 1973
Pilatus PC-7 Turbo Trainer - KLu
Death Waits in the Dark" ~ Diorama


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: zo 13 nov, 2016 17:03 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 20 mei, 2012 16:28 pm
Berichten: 2992
Woonplaats: "rooj"
Oeh, wat een klein dingetje zeg, maar het ziet er goed uit! Ondanks de kleine schaal is de post-shade mooi gelukt. Interessante intro ook, leuk om al die verschillende versies te zien.

_________________
Gr Tom :brouw:

Als je het goed wilt doen, moet je het zelf doen.
Op de werkbank: Scratch Sd. Anh. 24 - Revell Corvette L88 - Mad Max
Gereed:
Agent Orange Vignette - Takom 12.8cm Flak Zwilling" - Trumpeter Iraqi SA-2 Guideline - Dragon Panther F / GT102


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: do 17 nov, 2016 16:22 pm 
Offline
Organisator groepsbouw
Organisator groepsbouw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 14 okt, 2010 16:23 pm
Berichten: 3724
Bedankt voor de reactie Tom. :brouw:

Mja, en toen bleek op de middag dat ik ging verweren dat de batterij van mijn camera leeg was. :oops:

Ik heb dus geen tussenfoto's meer kunnen maken terwijl het model nu klaar is, dan maar in woorden uitleggen wat ik gedaan heb. Ik ben begonnen met een donker bruine / zwarte wash op wasbenzine basis. Die wash heb ik over het hele model uitgestreken. Aangezien wasbenzine erg snel verdampt kon ik al snel na het aanbrengen verder met de volgende stap, namelijke het wegpoetsen van de wash. Wanneer je de wash uitstrijkt over het model lijkt het in eerste instantie vaak nergens naar dus dan moet die wash bijgewerkt worden. Ik doe dat door met een droge dikke kwast de wash uit te strijken over het model zodra de wasbenzine verdampt is. De wash blijft dan zitten in de schaduwdelen van het model en wordt bijna helemaal verwijderd op de opliggende delen. Op grote platte oppervlakken kan je met de juiste kwast op deze manier bovendien heel gemakkelijk een soort van vuilstreepjes effect krijgen op je model.

Toen de eerste wash er op zat heb ik het hele model nog eens een lichte dry brush gegeven gevolgd door een panelline wash. Daarna heb ik een fijn penseel er bij gepakt en ben ik begonnen met de chipping. Bij dit model wilde ik het effect van vluchtig aangebrachte verf laten zien dat een hele tijd bloot is gesteld aan de woestijn. Ik gebruik voor mijn chips donker grijze - groen/grijze kleuren. Ook gebruik ik vaak de basis kleur maar dan iets grijzer of iets bruiner om nog nog meer een verweerde look aan het model te geven.

Toen het bovenstaande allemaal klaar was heb ik met behulp van miliput nog een beetje bepakking gemaakt. Daarnaast heb ik een staalkabel gevlochten en een jerrycan-rekje voor achter op de toren. Zoals jullie wellicht wel is opgevallen had ik de periscopen dit keer niet geschilderd. Ik had namelijk een 'leuk' idee. Mijn idee was om met blauw metallic aluminium folie een glinsterend effect te krijgen zoals je dat vaak ziet (met name op echt moderne voertuigen). Ik heb dat bij mijn Scimitar ook geprobeerd maar ik weet nog niet echt wat ik er van moet vinden. Aan de ene kant vind ik het wel mooi maar zeker in het zonlicht lijken ze vaak ook wel weer erg blauw terwijl dat bij CVR(T)'s helemaal niet zo is. Even het verschil tussen een Abrams en een CVR(T):

Afbeelding

Afbeelding


Ach ja, ik kan ze altijd nog wel wat donkerder maken met een doorzichtige blauwe verf.


Bij deze het (voorlopige?) eindresultaat van de eerste CVR(T) uit deze serie bouw:


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

AfbeeldingBen benieuwd wat jullie er van vinden.

Op naar de volgende,
D.J.

_________________
Bezig met:
Bushmaster - Scratch build

Afgerond:
Magach 2 / M48 A2C - IDF
Sho't Kal Alef - Yom Kipur War 1973
Pilatus PC-7 Turbo Trainer - KLu
Death Waits in the Dark" ~ Diorama


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: do 17 nov, 2016 17:11 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 08 feb, 2008 10:08 am
Berichten: 2420
Woonplaats: Oegstgeest
Je hebt er wel weer iets heel moois van gemaakt, ondanks het tegenvallende kitje.

Zelf heb ik ook twee kitjes van ACE in mijn stash waar ik graag aan zou beginnen, maar niet durf vanwege de flash en slechte kwaliteit plastic.....

_________________
"Boxart, it's all the reference you need..."
Mijn verlanglijstje: Wishlist
Mijn dozenstapel: Stash


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: do 17 nov, 2016 17:20 pm 
Offline
Organisator groepsbouw
Organisator groepsbouw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 14 okt, 2010 16:23 pm
Berichten: 3724
Bedankt voor het compliment. :)

Maar ach weet je, het valt ook wel weer wat mee. In dit geval is het toch al niet een heel erg groot voertuig dus het aantal onderdelen is ook heel redelijk waardoor je niet heel lang hoeft te bouwen. Natuurlijk, het bouwen van een perfect passende dragon kit is misschien aantrekkelijker maar met een ACE kitje heb je meestal wel iets speciaals en dat is ook heel veel waard vind ik.
D.J.

_________________
Bezig met:
Bushmaster - Scratch build

Afgerond:
Magach 2 / M48 A2C - IDF
Sho't Kal Alef - Yom Kipur War 1973
Pilatus PC-7 Turbo Trainer - KLu
Death Waits in the Dark" ~ Diorama


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: do 17 nov, 2016 21:28 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za 02 feb, 2008 2:23 am
Berichten: 546
Woonplaats: tilburg
mooi werk van jou kant ik doe het niet na op deze schaal

betrefende de peroscopen ze zijn wat je zelf aan geeft wel erg lichtblauw persoonlijk zou ik ze gewoon donkerblauw schilderen zodat ze er bijna zwart uit zien als het donker of schemerig is in huis en in t licht blauwig maar wel donker

alex


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: do 17 nov, 2016 21:55 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 08 feb, 2008 10:08 am
Berichten: 2420
Woonplaats: Oegstgeest
Ik blijf hem echt heel gaaf vinden, maar ik verwacht nog wel een Britse vlag zoals op de foto. :mrgreen:

_________________
"Boxart, it's all the reference you need..."
Mijn verlanglijstje: Wishlist
Mijn dozenstapel: Stash


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: vr 18 nov, 2016 13:41 pm 
Offline
Organisator groepsbouw
Organisator groepsbouw
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 14 okt, 2010 16:23 pm
Berichten: 3724
Bedankt voor de reacties heren!

a-h7003, de periscopen worden nog bijgewerkt. Ik vind hoe meer ik er naar kijk ze zelf ook te licht en hetzelfde hoor ik ook overal van andere bouwers. Het staat gewoon niet goed op dit voertuig.

MarChant, de vlag ja... Zo'n vlag is heel mooi, maar het is mij nog nooit gelukt om er zelf één te maken die goed genoeg was voor een model. :(
D.J.

_________________
Bezig met:
Bushmaster - Scratch build

Afgerond:
Magach 2 / M48 A2C - IDF
Sho't Kal Alef - Yom Kipur War 1973
Pilatus PC-7 Turbo Trainer - KLu
Death Waits in the Dark" ~ Diorama


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
Privacy statement