ICM
Unimog S404 German Military Radio Truck 35137 – 1:35

Review – Model Fan (1 month, 1 week ago)
Unimog S404 German Military Radio Truck
[ook een Nederlandse versie]
Fred Bachofner
Eerste Indruk
ICM
Nr. 35137
1/35
Spuitgiet model, 6 frames waarvan een met heldere onderdelen, 5 rubberen banden.
314 onderdelen
prijs: 39,50 euro
De Unimog 404, ook wel de Unimog S en Unimog 404S genoemd, werd van 1955 tot 1980 ontwikkeld door Mercedes Benz. Unimog (afkomstig van UNIversal Motor Gerät, of universele krachtbron) is een kleine, capabele offroad-vrachtwagen van 1,5 ton die tijdens de Koude Oorlog een productieaantal van 36.000 bereikte voor het Duitse leger. De Unimog 404 kon zowel in 2x4- als in 4x4-modus worden gereden, buitenshuis of cruisend tot 60 km/u op verharde oppervlakken Ondanks zijn Duitse oorsprong werden de eerste Unimog 404's geproduceerd voor het Franse leger, dat wilde dat het reservewiel werd verplaatst van de laadbak naar een plaats op een nieuw ontworpen naar beneden gebogen frame om meer ruimte te bieden voor troepen en vracht. De veelzijdige Unimog 404 heeft een opvouwbaar canvas dak met frame en wordt geleverd met verschillende laadbakopties: canvas hoes (of niet) voor de laadruimte en containerboxen (radio, ambulance, enz.) voor verschillende militaire functies. In totaal werden er meer dan 62.000 S404's gemaakt tijdens de lange productierun, waarvan er vele tot op de dag van vandaag nog steeds op en naast de weg rijden vanwege hun robuuste techniek.
ICM is de eerste fabrikant dat de Unimog 404S (door ICM aangeduid als de Unimog S 404) op schaal op de markt brengt in een spuitgiet model. Dit veelzijdige en robuuste voertuig werd gebruikt door zowel de Bundeswehr als de Luftwaffe. Wat velen wellicht niet weten is dat de Nederlandse krijgsmacht, onder andere de Groep Geleide Wapens (GGW) van de Koninklijke Luchtmacht, het type ook heeft gebruikt. Daar heb ik niet al teveel over kunnen vinden. Daarover aan het einde van deze recensie meer.
Bij het openen van het deksel is er de bekende versterkte witte binnen doos die de zes plastic spuitgietframes, een frame voor al het “glas” en vijf rubberen banden van het model, goed beschermt. De 28 pagina's tellende handleiding omvat 123 stappen, opgesplitst in grote deel stappen van het ladderchassis (goed bouwen en het volgen van instructies zorgen ervoor dat de truck op alle vier de wielen staat), de cabine en de afgesloten radio opbouw.
Het plastic dat ICM gebruikt is gemakkelijk om mee te werken en is een genot om in elkaar te zetten. De kwaliteit van de spuitframes heeft een zeer hoog niveau bereikt. Helaas heeft de gesloten carrosserie geen interieur. De motor is redelijk compleet met betrekking tot alle onderdelen. Het frame van het voertuig bestaat uit veel afzonderlijke onderdelen. Goed en nauwkeurig werken is hierbij belangrijk. Het interieur van de cabine is goed gedetailleerd. Zo is modelbouw leuk. Jammer van de vijf vinylbanden in de set. Bij gebruik bestaat de mogelijkheid dat ze in de toekomst vergaan. Ik zou hier kiezen voor een aftermarket optie. Alles is zeer goed van kwaliteit en in de juiste “schaaldikte".
Vooral de voorkant van de Unimog is indrukwekkend. Dit is te danken aan de goede fijne rasterstructuur, het correct gereproduceerde logo van de fabrikant (ja, ook al staat het logo niet op de afbeelding op de doos het zit er wel degelijk bij) en de gloeilampen in de uitsparingen van de koplampen. De Unimog-serie van ICM is, volgens mij, het eerste model waarbij aan dit detail is gedacht - een pluim voor Kiev! De beschermroosters van de koplampen zijn vrij fijn geworden voor spuitgietonderdelen. Het kan zijn dat u hier nog flash tegenkomt, maar dat is eenvoudige te verhelpen.
Leuke optie: Je kunt kiezen tussen een vroege en een late variant van de buitenspiegels. De kenmerkende peilstokken van de S404 zitten niet in de set, maar zijn vrij eenvoudig zelf te maken met een draadje en een beetje witte lijm voor de bol. Ze staan wel afgebeeld op de tekening van het model voor op de doos. Inmiddels zijn ze ook beschikbaar als aftermarket product.
Aangezien de velgen van de S404 op de vooras en de achteras verschillen, zoals bijvoorbeeld bij de Willy Jeep, implementeert ICM dit detail ook echt op het model. De ring is mooi om te zien als instaphulp op de voorvelg
Echt nieuw in deze kit is de frame "H", die dan de speciale onderdelen van de radiobehuizing bevat, zoals:
1. Aangepast dak
2. Linkerkant van de behuizing
3. Antennes
Enige voorzichtigheid is geboden bij het loshalen van de antennes. Onder bepaalde omstandigheden kan het daarom een goed idee zijn om de antennes te vervangen door draad en alleen de antennebasis uit de kit over te nemen.
De eerste frame van de helder onderdelen voorziet het Unimog-model van koplamplenzen, een voorruit en een achterruit. Nu wel inbegrepen in zijn de ruiten van de zijdeuren. Overigens, als ik het goed gezien heb, bestaan deze zijruiten uit canvas en plastic. ICM geeft ze weer als glas wat mij niet juist lijkt gezien bovenstaande. Toch zelf knutselen met folie als u natuurgetrouw wilt zijn. Voor zowel frame G als G1 geldt dat de onderdelen geen krassen of strepen hebben en zeer helder gegoten zijn.
De banden van de Unimog S404 zijn gemaakt van zacht rubber. Dat is jammer, want ICM heeft wel polystyreenbanden opgenomen in sommige nieuwe vrachtwagenmodellen, zoals de Chevrolet G506-serie. Aan de andere kant is het profiel best mooi, ook al moet de midden naad nog geschuurd worden. Toch zou ik zelf kiezen voor een aftermarket set banden. Die zijn inmiddels beschikbaar!
Het decal vel ziet er goed uit. Een heel mooi detail is de weergave van de individuele gele, vroege, brug classificatie-borden. In het geval van kentekens van Bundeswehr-voertuigen kun je vaak aan de vlag zien dat de kleuren niet correct in het raster staan en dat de verschillende kleurbalken soms "ingesprongen" lijken. Niet zo met het huidige decalset van ICM.
Zoals gewoonlijk zijn de bouwinstructies goed gestructureerd en duidelijk. Uiteraard worden de kleurspecificaties alleen in het ICM-kleurensysteem aangegeven. Sterker nog speciaal hiervoor heeft ICM een set uitgegeven met de kleuren van “Bundeswehr” voertuigen (nr. 3017). Ik kom zeker op de ICM verf nog terug.
Er zijn in totaal 4 varianten mogelijk, waarvan er twee in RAL6014 en twee in NAVO-camouflage zijn. Er is voor elk wat wils, om zo te zeggen.
De volgende voertuigen kunnen concreet worden weergegeven:
1. Unimog S404 5e Signaal Bataljon, 5e Tankdivisie, Dietz, begin jaren 1970
2. Unimog S404 74th Fighter Squadron, Duitsland, jaren 1970
3. Unimog S404 77e Artillerieregiment, 7e Pantserdivisie, oefening Trutzige Sachsen, Noord-Duitsland, 1985
4. Unimog S404 12e Luchtverdedigingsregiment, Hardheim, 1991
De Nederlandse variant
Zoals al eerder genoemd, de Koninklijke Luchtmacht heeft deze (S) 404 ook in dienst gehad als radiowagen. Ook het korps Mariniers maakte gebruik van de 404, met name in Nieuw Guinea, maar niet van deze versie. De Koninklijke Landmacht heeft de radio uitvoering in dienst gehad als Peil voertuig ten behoeve van de EOV (Elektronische Oorlog Voering) bij het 102 EOV Electronische Oorlogs Voering, in Holterbroek. De voertuigen waren geleend
van de Duiters in afwachting van levering van de Fuchs (1988-1991). Verder zijn ze bij de verschillende krijgsmacht onderdelen in dienst geweest als troepentransport, veldkeuken, ambulance en brandweer.
Ik heb verder maar weinig informatie gevonden over deze verbindingsversie, ook foto’s zijn schaars. Bij het NIMH heb ik er een paar kunnen vinden, maar van veraf. Wat Googlen op GGW en Unimog leverde ook wat op.
Duidelijk is dat ze gebruikt werden door de GGW’s (Groep Geleide Wapens) van de Koninklijke Luchtmacht. Hoeveel en kentekens heb ik niet kunnen vinden. Wat ik wel heb geconcludeerd is dat ze anders zijn dan de ICM uitvoering van de Bundeswehr. Het belangrijkste verschil is de “hardtop” van de cabine tegenover de standaard canvas van de Duitse versie en dus ook is het zijraam van de deur anders. Wel van glas en met een tussenspijl. De ruiten zijn ook groter en lopen door tot de achterwand van de cabine.
Bij de kofferopbouw ben ik foto’s tegen gekomen met de afgedekte raapjes, zoals op de tekening van het model, maar ook met gewoon raampjes zonder afdekking. Hoezo de Luchtmacht hardtops had, geen idee. Wat me zo te binnen schiet zou het kunnen dat bestaande hardtop Unimogs simpel een radio kofferopbouw hebben gekregen. Een 404 hardtop versie is er wel degelijk.
De Landmacht Unimog’s zijn identiek aan dit model van ICM behalve dat er bovenop het dak van de kofferopbouw een soort antenne zit met een ijzeren beugel daaromheen en een vierkant kastje.. De ramen zijn niet afgedekt en ze hadden de late buitenspiegel versie. Ze waren gecamoufleerd in tegenstelling tot die van de Luchtmacht die egaal groen waren.
Ergo, het bouwen van een Nederlandse 404 is mogelijk, maar vergt enige inspanning. De hardtop van de Luchtmacht radiowagen, de antenne opbouw en kastje op het dak van de Landmacht peilwagens en het complete gebrek aan info over kentekens en markeringen zitten in de weg.
Conclusie
Voordat ik tot de eigenlijke conclusie wil komen, petje af voor ICM voor het feit dat het in Kiev de moed heeft gehad om deze serie modellen in 1/35 op de markt te brengen want het zijn er inmiddels al meerdere. Het onderzoek, het ontwerp en de creatie van de mallen is nog steeds een dure aangelegenheid die bedrijfsrisico's met zich meebrengt als het model niet voldoet aan de smaak van de markt. Alleen al om deze reden zou ik waarschijnlijk enthousiast zijn over het model, zelfs als het duidelijke zwakke punten had - maar dat is niet zo.. De detaillering is zeer goed gedaan door ICM, ik heb geen duidelijke fouten kunnen zien ten opzichte van het origineel, het spuitgietwerk is van topniveau en ook de 4 varianten zijn zeer gevarieerd. Kortom: Een grote selectie van rolmodellen uitstekend geïmplementeerd - uit de grond van mijn hart: Absoluut een aanrader.
Met dank aan ICM voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.
[ook een Nederlandse versie]
Fred Bachofner
Eerste Indruk
ICM
Nr. 35137
1/35
Spuitgiet model, 6 frames waarvan een met heldere onderdelen, 5 rubberen banden.
314 onderdelen
prijs: 39,50 euro
De Unimog 404, ook wel de Unimog S en Unimog 404S genoemd, werd van 1955 tot 1980 ontwikkeld door Mercedes Benz. Unimog (afkomstig van UNIversal Motor Gerät, of universele krachtbron) is een kleine, capabele offroad-vrachtwagen van 1,5 ton die tijdens de Koude Oorlog een productieaantal van 36.000 bereikte voor het Duitse leger. De Unimog 404 kon zowel in 2x4- als in 4x4-modus worden gereden, buitenshuis of cruisend tot 60 km/u op verharde oppervlakken Ondanks zijn Duitse oorsprong werden de eerste Unimog 404's geproduceerd voor het Franse leger, dat wilde dat het reservewiel werd verplaatst van de laadbak naar een plaats op een nieuw ontworpen naar beneden gebogen frame om meer ruimte te bieden voor troepen en vracht. De veelzijdige Unimog 404 heeft een opvouwbaar canvas dak met frame en wordt geleverd met verschillende laadbakopties: canvas hoes (of niet) voor de laadruimte en containerboxen (radio, ambulance, enz.) voor verschillende militaire functies. In totaal werden er meer dan 62.000 S404's gemaakt tijdens de lange productierun, waarvan er vele tot op de dag van vandaag nog steeds op en naast de weg rijden vanwege hun robuuste techniek.
ICM is de eerste fabrikant dat de Unimog 404S (door ICM aangeduid als de Unimog S 404) op schaal op de markt brengt in een spuitgiet model. Dit veelzijdige en robuuste voertuig werd gebruikt door zowel de Bundeswehr als de Luftwaffe. Wat velen wellicht niet weten is dat de Nederlandse krijgsmacht, onder andere de Groep Geleide Wapens (GGW) van de Koninklijke Luchtmacht, het type ook heeft gebruikt. Daar heb ik niet al teveel over kunnen vinden. Daarover aan het einde van deze recensie meer.
Bij het openen van het deksel is er de bekende versterkte witte binnen doos die de zes plastic spuitgietframes, een frame voor al het “glas” en vijf rubberen banden van het model, goed beschermt. De 28 pagina's tellende handleiding omvat 123 stappen, opgesplitst in grote deel stappen van het ladderchassis (goed bouwen en het volgen van instructies zorgen ervoor dat de truck op alle vier de wielen staat), de cabine en de afgesloten radio opbouw.
Het plastic dat ICM gebruikt is gemakkelijk om mee te werken en is een genot om in elkaar te zetten. De kwaliteit van de spuitframes heeft een zeer hoog niveau bereikt. Helaas heeft de gesloten carrosserie geen interieur. De motor is redelijk compleet met betrekking tot alle onderdelen. Het frame van het voertuig bestaat uit veel afzonderlijke onderdelen. Goed en nauwkeurig werken is hierbij belangrijk. Het interieur van de cabine is goed gedetailleerd. Zo is modelbouw leuk. Jammer van de vijf vinylbanden in de set. Bij gebruik bestaat de mogelijkheid dat ze in de toekomst vergaan. Ik zou hier kiezen voor een aftermarket optie. Alles is zeer goed van kwaliteit en in de juiste “schaaldikte".
Vooral de voorkant van de Unimog is indrukwekkend. Dit is te danken aan de goede fijne rasterstructuur, het correct gereproduceerde logo van de fabrikant (ja, ook al staat het logo niet op de afbeelding op de doos het zit er wel degelijk bij) en de gloeilampen in de uitsparingen van de koplampen. De Unimog-serie van ICM is, volgens mij, het eerste model waarbij aan dit detail is gedacht - een pluim voor Kiev! De beschermroosters van de koplampen zijn vrij fijn geworden voor spuitgietonderdelen. Het kan zijn dat u hier nog flash tegenkomt, maar dat is eenvoudige te verhelpen.
Leuke optie: Je kunt kiezen tussen een vroege en een late variant van de buitenspiegels. De kenmerkende peilstokken van de S404 zitten niet in de set, maar zijn vrij eenvoudig zelf te maken met een draadje en een beetje witte lijm voor de bol. Ze staan wel afgebeeld op de tekening van het model voor op de doos. Inmiddels zijn ze ook beschikbaar als aftermarket product.
Aangezien de velgen van de S404 op de vooras en de achteras verschillen, zoals bijvoorbeeld bij de Willy Jeep, implementeert ICM dit detail ook echt op het model. De ring is mooi om te zien als instaphulp op de voorvelg
Echt nieuw in deze kit is de frame "H", die dan de speciale onderdelen van de radiobehuizing bevat, zoals:
1. Aangepast dak
2. Linkerkant van de behuizing
3. Antennes
Enige voorzichtigheid is geboden bij het loshalen van de antennes. Onder bepaalde omstandigheden kan het daarom een goed idee zijn om de antennes te vervangen door draad en alleen de antennebasis uit de kit over te nemen.
De eerste frame van de helder onderdelen voorziet het Unimog-model van koplamplenzen, een voorruit en een achterruit. Nu wel inbegrepen in zijn de ruiten van de zijdeuren. Overigens, als ik het goed gezien heb, bestaan deze zijruiten uit canvas en plastic. ICM geeft ze weer als glas wat mij niet juist lijkt gezien bovenstaande. Toch zelf knutselen met folie als u natuurgetrouw wilt zijn. Voor zowel frame G als G1 geldt dat de onderdelen geen krassen of strepen hebben en zeer helder gegoten zijn.
De banden van de Unimog S404 zijn gemaakt van zacht rubber. Dat is jammer, want ICM heeft wel polystyreenbanden opgenomen in sommige nieuwe vrachtwagenmodellen, zoals de Chevrolet G506-serie. Aan de andere kant is het profiel best mooi, ook al moet de midden naad nog geschuurd worden. Toch zou ik zelf kiezen voor een aftermarket set banden. Die zijn inmiddels beschikbaar!
Het decal vel ziet er goed uit. Een heel mooi detail is de weergave van de individuele gele, vroege, brug classificatie-borden. In het geval van kentekens van Bundeswehr-voertuigen kun je vaak aan de vlag zien dat de kleuren niet correct in het raster staan en dat de verschillende kleurbalken soms "ingesprongen" lijken. Niet zo met het huidige decalset van ICM.
Zoals gewoonlijk zijn de bouwinstructies goed gestructureerd en duidelijk. Uiteraard worden de kleurspecificaties alleen in het ICM-kleurensysteem aangegeven. Sterker nog speciaal hiervoor heeft ICM een set uitgegeven met de kleuren van “Bundeswehr” voertuigen (nr. 3017). Ik kom zeker op de ICM verf nog terug.
Er zijn in totaal 4 varianten mogelijk, waarvan er twee in RAL6014 en twee in NAVO-camouflage zijn. Er is voor elk wat wils, om zo te zeggen.
De volgende voertuigen kunnen concreet worden weergegeven:
1. Unimog S404 5e Signaal Bataljon, 5e Tankdivisie, Dietz, begin jaren 1970
2. Unimog S404 74th Fighter Squadron, Duitsland, jaren 1970
3. Unimog S404 77e Artillerieregiment, 7e Pantserdivisie, oefening Trutzige Sachsen, Noord-Duitsland, 1985
4. Unimog S404 12e Luchtverdedigingsregiment, Hardheim, 1991
De Nederlandse variant
Zoals al eerder genoemd, de Koninklijke Luchtmacht heeft deze (S) 404 ook in dienst gehad als radiowagen. Ook het korps Mariniers maakte gebruik van de 404, met name in Nieuw Guinea, maar niet van deze versie. De Koninklijke Landmacht heeft de radio uitvoering in dienst gehad als Peil voertuig ten behoeve van de EOV (Elektronische Oorlog Voering) bij het 102 EOV Electronische Oorlogs Voering, in Holterbroek. De voertuigen waren geleend
van de Duiters in afwachting van levering van de Fuchs (1988-1991). Verder zijn ze bij de verschillende krijgsmacht onderdelen in dienst geweest als troepentransport, veldkeuken, ambulance en brandweer.
Ik heb verder maar weinig informatie gevonden over deze verbindingsversie, ook foto’s zijn schaars. Bij het NIMH heb ik er een paar kunnen vinden, maar van veraf. Wat Googlen op GGW en Unimog leverde ook wat op.
Duidelijk is dat ze gebruikt werden door de GGW’s (Groep Geleide Wapens) van de Koninklijke Luchtmacht. Hoeveel en kentekens heb ik niet kunnen vinden. Wat ik wel heb geconcludeerd is dat ze anders zijn dan de ICM uitvoering van de Bundeswehr. Het belangrijkste verschil is de “hardtop” van de cabine tegenover de standaard canvas van de Duitse versie en dus ook is het zijraam van de deur anders. Wel van glas en met een tussenspijl. De ruiten zijn ook groter en lopen door tot de achterwand van de cabine.
Bij de kofferopbouw ben ik foto’s tegen gekomen met de afgedekte raapjes, zoals op de tekening van het model, maar ook met gewoon raampjes zonder afdekking. Hoezo de Luchtmacht hardtops had, geen idee. Wat me zo te binnen schiet zou het kunnen dat bestaande hardtop Unimogs simpel een radio kofferopbouw hebben gekregen. Een 404 hardtop versie is er wel degelijk.
De Landmacht Unimog’s zijn identiek aan dit model van ICM behalve dat er bovenop het dak van de kofferopbouw een soort antenne zit met een ijzeren beugel daaromheen en een vierkant kastje.. De ramen zijn niet afgedekt en ze hadden de late buitenspiegel versie. Ze waren gecamoufleerd in tegenstelling tot die van de Luchtmacht die egaal groen waren.
Ergo, het bouwen van een Nederlandse 404 is mogelijk, maar vergt enige inspanning. De hardtop van de Luchtmacht radiowagen, de antenne opbouw en kastje op het dak van de Landmacht peilwagens en het complete gebrek aan info over kentekens en markeringen zitten in de weg.
Conclusie
Voordat ik tot de eigenlijke conclusie wil komen, petje af voor ICM voor het feit dat het in Kiev de moed heeft gehad om deze serie modellen in 1/35 op de markt te brengen want het zijn er inmiddels al meerdere. Het onderzoek, het ontwerp en de creatie van de mallen is nog steeds een dure aangelegenheid die bedrijfsrisico's met zich meebrengt als het model niet voldoet aan de smaak van de markt. Alleen al om deze reden zou ik waarschijnlijk enthousiast zijn over het model, zelfs als het duidelijke zwakke punten had - maar dat is niet zo.. De detaillering is zeer goed gedaan door ICM, ik heb geen duidelijke fouten kunnen zien ten opzichte van het origineel, het spuitgietwerk is van topniveau en ook de 4 varianten zijn zeer gevarieerd. Kortom: Een grote selectie van rolmodellen uitstekend geïmplementeerd - uit de grond van mijn hart: Absoluut een aanrader.
Met dank aan ICM voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.