Kit Reviews

Use the kit reviews to check if the kit you have your eye on is worth it! And, anyone can leave reviews for a kit, so don't forget to contribute back.

Home Add review

Sopwith Triplane 04187 – 1:72

There is one review

Sergei Maertens

  • Pasvorm
    45%
  • Decals
    85%
  • Instructies
    75%
  • Historische correctheid
    60%
  • Detailniveau
    40%
Doosinhoud
Dit is een oude kit van Revell, en dat merk je ook. Bij het openen van de doos krijg je enkele sprues waar geen 'bomen' aan de buitenkant zitten, in een vaal beige plastic kleur. Je krijgt er een velletje decals bij en natuurlijk het instructieboekje.

De sprues zelf hebben aardig wat flash - gezien de leeftijd van de kit/mallen was dat wel te verwachten. Je hebt dus aardig wat schoonmaakwerk aan de onderdelen. Verder is niet alles even recht (meer), dus soms is het wat kunst- en vliegwerk om je onderdelen netjes voor te bereiden.

Pasvorm en bouw
Er zijn niet bijzonder veel onderdelen, en dat is misschien maar best ook. Beide romhelften komen niet helemaal lekker tegen elkaar aan, dus trek er maar de tube plamuur bij. Verder moet het horizontale stabilo er nogal losjes opgeplakt worden (gebrek aan paspennetjes), dus let daar ook goed op. Ook is het niet vanzelfsprekend om alles recht op elkaar te zetten.

Op de onderplaat van de motor geeft Revell zelf aan dat er geplamuurd moet worden om alles netjes vlak en gevuld te krijgen, wat al veel zegt... Hier ben je wel enkele sessie mee bezig.

Verder zijn de struts en de vleugelconstructie wel uitdagend - de boel staat onder redelijk wat spanning, en je moet eigenlijk alles in elkaar zetten voor je met verf aan de slag kan omdat er nog wat opgeruimd en opgevuld moet worden na het samenbouwen.

De bouwinstructies zelf zijn verder straight-forward, door het lage aantal onderdelen kan je volgorde van de bouw zelf ook wel verzinnen, en er zijn geen gekke constructies.

Verf, decals en rigging
Idealiter wil je de gaatjes voor de rigging voor het samenbouwen boren, want verder kom je er niet lekker bij overal. Het plastic is vrij vet, dus geef het een sopje en gebruik een primer. Ik heb Vallejo gebruikt over Revell enamel (als primer), en had toch aardig wat last van losbladerende verf bij het veelvuldig oppakken voor de rigging.

De decals breng je best aan voor je de rigging doet, een aantal spandraden lopen namelijk dwars door de decals, en die krijg je er later nooit meer goed op.

De rigging-instructies in het boekje zijn waardeloos, je kan beter op het internet wat referentiefoto's zoeken en op basis daarvan werken.

Details en historische correctheid
De grote vormen zijn er hoe het toestel er had moeten uitzien. Verder heb ik niet in detail op de correctheid ingezet. De cilinders van de motor hebben koelribben en stoterstangen, wat op zich wel aardig detail is. De motor zelf is wel vrij open, dus iemand die met bedrading etc. aan de slag wil kan hier wel op losgaan.

Conclusie
Dit is op zich een leuk kitje wat je voor een paar euro ergens meegrabbelt en als leermoment dient. Voor mij was het de eerste keer dat ik met rigging aan de slag ging, en daar ben ik achteraf gezien wel tevreden mee. Met een beetje aandacht valt er wel wat leuks van te maken!