Kit Reviews

Use the kit reviews to check if the kit you have your eye on is worth it! And, anyone can leave reviews for a kit, so don't forget to contribute back.

Home Add review
Find kits using the search form - all fields are optional.

Latest reviews

Bronco - German S-100 schnellboot

Gewoon weg de slechtste zaak ooit die ik ben tegen gekomen op het internet.
Ik roep de mensen dan ook op om aangifte te doen wanneer ze terug boeking niet ontvangen.
Ik heb inmiddels aangifte gedaan en morgen bij de fraude bestrijding van de politie.
Mochten er nog meer mensen zijn en die zijn er heb gezien meld je dan bij torspa@planet.nl
dan kunnen we mogelijk een blok vormen tegen deze praktijken die sommige web winkels hanteren.
En modelbouwdekombuis is er zeker één van.

Graag zie ik jullie mail tegemoet

Ps; Komt het jullie bekend voor vandaag mail gestuurd en terug boeking gedaan (helaas word niets terug geboekt)

T.Been

0657579477

Tamiya - F-14A Tomcat

Deze kit van Tamiya is in 2016 uitgegeven. Enthousiasme en reviews zijn heel positief. Omdat het best een bakbeest is en ik hem in een diorama wil plaatsen wilde ik hem graag in 1/48 bouwen i.p.v. de voor mij normale 1/32.

De reviews zijn terecht heel positief - Tamiya heeft de lat weer hoger gelegd qua ontwerp / slimheid bouwproces. Kwaliteit is zoals gebruikelijk bij Tamiya heel erg goed, pasvorm en detaillering echt fantastisch. Geen flash of zichtbare sinkmarks gevonden.
Wat mij bijblijft is de intelligentie die in het bouwproces zit: je kunt niets fout doen, de constructie van de verstelbare vleugels is stevig en de aanhechting van de onderdelen aan de sprues, gecombineerd met de doordachte montages maakt dat ik voor het eerst ook de grote onderdelen aan de sprues heb gespoten en afgewerkt (met het nodige commentaar van medebrouwers tijdens het bouwverslag ).
Maar ik vind dat het kan met deze kit: afknippunten zitten op onzichtbare plekken, dus schuren / bijvijlen tast je verfwerk niet aan op zichtbare plaatsen en de pasvorm is zo goed dat je niet hoeft te plamuren / vullen.

De kit is uitstekend verpakt. Mooie, duidelijke bouwbeschrijving (met verfinstructie per onderdeel, ik vind dat prettig), de bekende A3 overzichtsposter voor 2 van de 3 mogelijkheden. Je kunt 2 US Navy versies bouwen en een Iran's toestel (kleurrijk).
Ik heb voor de 'Jolly Rogers' in een van de eerste varianten gekozen, light gull gray met witte flaps / stabilizers en onderkant.

Het enige minpuntje (heul heul klein...) is dat de decals iets minder lijken te reageren op de Decal Sol - maar ze zijn stevig en het komt wellicht ook door de fijnheid van de panellines.

Zelfs met twee linkerhanden kun je hier een mooie kit van maken. Mijn bouw was echt out-of-the-box omdat er simpelweg geen PE / accessoires te koop zijn nog (Eduard schijnt recent een cockpit update te hebben uitgebracht). Die zou ik er nu bijnemen en wellicht de wielen.

Roden - Opel Blitz Tankwagen (Kfz.385)

De Opel Blitz tankwagen van Roden is op zich een goede, mooi gedetailleerde kit, maar heeft een paar probleempjes. De kit komt op een aantal sprues van relatief zacht grijs plastic. Dit plastic is eigenlijk iets te zacht voor de soms zeer fijne onderdelen, die daardoor wat fragiel zijn (de vooras brak bij mij spontaan...). Ook zijn er een relatief groot aantal onderdelen met sinkmarks en ejection pin marks op onhandige plekken, die dus met putty zullen moeten worden weggewerkt. De raampjes bestaan uit een stuk doorzichtig plastic sheet met daarop de raampjes in de correcte afmetingen gedrukt. Verder zit er een instructieboekje bij en een decal sheet. De tankwagen wordt op dezelfde wijze opgebouwd als de 1:1 versie, met een zeer gedetailleerd moterblok en diverse andere fijne details. Dit sterke punt is echter ook direct de grootste zwakte van de kit. Een en ander past niet zo lekker, mede door de afwezigheid van paspinnen. Ik raad aan af te wijken van de instructies en de cabine pas in elkaar te zetten na de cabinevloer aan het chassis te hebben gelijmd. Ook moet de cabine als eerste aan het chassis worden vastgezet, gevolgd door de moter en achteropbouw, anders zal een en ander niet goed passen. Soms is er ook gewoon te weinig materiaal om onderdelen goed vast te zetten... Een minpunt van de instructies is dat sommige schilderinstructies afwezig zijn. Zo bevat de achterzijde van de truck intern detail waar geen kleuren voor worden gegeven. Ook wordt op de doos en in de instructies genoemd dat deze tankwagen in Afrika is gebruikt, maar worden geen schilderinstructies voor dat gebied gegeven. De decals zijn goed kwa ontwerp, maar niet wat betreft het materiaal. Ze zijn erg stijf, plakken niet best, en reageren weinig op MicroSol. Ondanks de negatieve punten bouwt de kit soepel en snel, en kan er met gemak een mooi resultaat worden verkregen.

Revell - Sopwith Triplane

Doosinhoud
Dit is een oude kit van Revell, en dat merk je ook. Bij het openen van de doos krijg je enkele sprues waar geen 'bomen' aan de buitenkant zitten, in een vaal beige plastic kleur. Je krijgt er een velletje decals bij en natuurlijk het instructieboekje.

De sprues zelf hebben aardig wat flash - gezien de leeftijd van de kit/mallen was dat wel te verwachten. Je hebt dus aardig wat schoonmaakwerk aan de onderdelen. Verder is niet alles even recht (meer), dus soms is het wat kunst- en vliegwerk om je onderdelen netjes voor te bereiden.

Pasvorm en bouw
Er zijn niet bijzonder veel onderdelen, en dat is misschien maar best ook. Beide romhelften komen niet helemaal lekker tegen elkaar aan, dus trek er maar de tube plamuur bij. Verder moet het horizontale stabilo er nogal losjes opgeplakt worden (gebrek aan paspennetjes), dus let daar ook goed op. Ook is het niet vanzelfsprekend om alles recht op elkaar te zetten.

Op de onderplaat van de motor geeft Revell zelf aan dat er geplamuurd moet worden om alles netjes vlak en gevuld te krijgen, wat al veel zegt... Hier ben je wel enkele sessie mee bezig.

Verder zijn de struts en de vleugelconstructie wel uitdagend - de boel staat onder redelijk wat spanning, en je moet eigenlijk alles in elkaar zetten voor je met verf aan de slag kan omdat er nog wat opgeruimd en opgevuld moet worden na het samenbouwen.

De bouwinstructies zelf zijn verder straight-forward, door het lage aantal onderdelen kan je volgorde van de bouw zelf ook wel verzinnen, en er zijn geen gekke constructies.

Verf, decals en rigging
Idealiter wil je de gaatjes voor de rigging voor het samenbouwen boren, want verder kom je er niet lekker bij overal. Het plastic is vrij vet, dus geef het een sopje en gebruik een primer. Ik heb Vallejo gebruikt over Revell enamel (als primer), en had toch aardig wat last van losbladerende verf bij het veelvuldig oppakken voor de rigging.

De decals breng je best aan voor je de rigging doet, een aantal spandraden lopen namelijk dwars door de decals, en die krijg je er later nooit meer goed op.

De rigging-instructies in het boekje zijn waardeloos, je kan beter op het internet wat referentiefoto's zoeken en op basis daarvan werken.

Details en historische correctheid
De grote vormen zijn er hoe het toestel er had moeten uitzien. Verder heb ik niet in detail op de correctheid ingezet. De cilinders van de motor hebben koelribben en stoterstangen, wat op zich wel aardig detail is. De motor zelf is wel vrij open, dus iemand die met bedrading etc. aan de slag wil kan hier wel op losgaan.

Conclusie
Dit is op zich een leuk kitje wat je voor een paar euro ergens meegrabbelt en als leermoment dient. Voor mij was het de eerste keer dat ik met rigging aan de slag ging, en daar ben ik achteraf gezien wel tevreden mee. Met een beetje aandacht valt er wel wat leuks van te maken!