Kit Reviews

Use the kit reviews to check if the kit you have your eye on is worth it! And, anyone can leave reviews for a kit, so don't forget to contribute back.

Home Add review
Find kits using the search form - all fields are optional.

Latest reviews

Roden - Opel Blitz Tankwagen (Kfz.385)

De Opel Blitz tankwagen van Roden is op zich een goede, mooi gedetailleerde kit, maar heeft een paar probleempjes. De kit komt op een aantal sprues van relatief zacht grijs plastic. Dit plastic is eigenlijk iets te zacht voor de soms zeer fijne onderdelen, die daardoor wat fragiel zijn (de vooras brak bij mij spontaan...). Ook zijn er een relatief groot aantal onderdelen met sinkmarks en ejection pin marks op onhandige plekken, die dus met putty zullen moeten worden weggewerkt. De raampjes bestaan uit een stuk doorzichtig plastic sheet met daarop de raampjes in de correcte afmetingen gedrukt. Verder zit er een instructieboekje bij en een decal sheet. De tankwagen wordt op dezelfde wijze opgebouwd als de 1:1 versie, met een zeer gedetailleerd moterblok en diverse andere fijne details. Dit sterke punt is echter ook direct de grootste zwakte van de kit. Een en ander past niet zo lekker, mede door de afwezigheid van paspinnen. Ik raad aan af te wijken van de instructies en de cabine pas in elkaar te zetten na de cabinevloer aan het chassis te hebben gelijmd. Ook moet de cabine als eerste aan het chassis worden vastgezet, gevolgd door de moter en achteropbouw, anders zal een en ander niet goed passen. Soms is er ook gewoon te weinig materiaal om onderdelen goed vast te zetten... Een minpunt van de instructies is dat sommige schilderinstructies afwezig zijn. Zo bevat de achterzijde van de truck intern detail waar geen kleuren voor worden gegeven. Ook wordt op de doos en in de instructies genoemd dat deze tankwagen in Afrika is gebruikt, maar worden geen schilderinstructies voor dat gebied gegeven. De decals zijn goed kwa ontwerp, maar niet wat betreft het materiaal. Ze zijn erg stijf, plakken niet best, en reageren weinig op MicroSol. Ondanks de negatieve punten bouwt de kit soepel en snel, en kan er met gemak een mooi resultaat worden verkregen.

Revell - Sopwith Triplane

Doosinhoud
Dit is een oude kit van Revell, en dat merk je ook. Bij het openen van de doos krijg je enkele sprues waar geen 'bomen' aan de buitenkant zitten, in een vaal beige plastic kleur. Je krijgt er een velletje decals bij en natuurlijk het instructieboekje.

De sprues zelf hebben aardig wat flash - gezien de leeftijd van de kit/mallen was dat wel te verwachten. Je hebt dus aardig wat schoonmaakwerk aan de onderdelen. Verder is niet alles even recht (meer), dus soms is het wat kunst- en vliegwerk om je onderdelen netjes voor te bereiden.

Pasvorm en bouw
Er zijn niet bijzonder veel onderdelen, en dat is misschien maar best ook. Beide romhelften komen niet helemaal lekker tegen elkaar aan, dus trek er maar de tube plamuur bij. Verder moet het horizontale stabilo er nogal losjes opgeplakt worden (gebrek aan paspennetjes), dus let daar ook goed op. Ook is het niet vanzelfsprekend om alles recht op elkaar te zetten.

Op de onderplaat van de motor geeft Revell zelf aan dat er geplamuurd moet worden om alles netjes vlak en gevuld te krijgen, wat al veel zegt... Hier ben je wel enkele sessie mee bezig.

Verder zijn de struts en de vleugelconstructie wel uitdagend - de boel staat onder redelijk wat spanning, en je moet eigenlijk alles in elkaar zetten voor je met verf aan de slag kan omdat er nog wat opgeruimd en opgevuld moet worden na het samenbouwen.

De bouwinstructies zelf zijn verder straight-forward, door het lage aantal onderdelen kan je volgorde van de bouw zelf ook wel verzinnen, en er zijn geen gekke constructies.

Verf, decals en rigging
Idealiter wil je de gaatjes voor de rigging voor het samenbouwen boren, want verder kom je er niet lekker bij overal. Het plastic is vrij vet, dus geef het een sopje en gebruik een primer. Ik heb Vallejo gebruikt over Revell enamel (als primer), en had toch aardig wat last van losbladerende verf bij het veelvuldig oppakken voor de rigging.

De decals breng je best aan voor je de rigging doet, een aantal spandraden lopen namelijk dwars door de decals, en die krijg je er later nooit meer goed op.

De rigging-instructies in het boekje zijn waardeloos, je kan beter op het internet wat referentiefoto's zoeken en op basis daarvan werken.

Details en historische correctheid
De grote vormen zijn er hoe het toestel er had moeten uitzien. Verder heb ik niet in detail op de correctheid ingezet. De cilinders van de motor hebben koelribben en stoterstangen, wat op zich wel aardig detail is. De motor zelf is wel vrij open, dus iemand die met bedrading etc. aan de slag wil kan hier wel op losgaan.

Conclusie
Dit is op zich een leuk kitje wat je voor een paar euro ergens meegrabbelt en als leermoment dient. Voor mij was het de eerste keer dat ik met rigging aan de slag ging, en daar ben ik achteraf gezien wel tevreden mee. Met een beetje aandacht valt er wel wat leuks van te maken!

Trumpeter - Bismarck

Een dure kit, maar waar voor je geld en een schijntje als je het omrekent naar de prijs per uur bouwplezier .

De doos is zoals het hoort! Groot, dat kan niet anders, maar de verschillende onderdelen netjes onderverdeeld naar bouwfase in afzonderlijke doosjes. Ik ben geen beschadigd onderdeel tegengekomen. Klasse, daar kunnen andere merken een voorbeeld aan nemen.

De bouwbeschrijving is summier, maar duidelijk. Wel een gemis vind ik dat geen kleurnummers in de beschrijving zelf zijn opgenomen, wel is een mooie kleurenprint van de Baltic versie opgenomen. Er zitten wat kleine foutjes en onduidelijkheden in de beschrijving, maar die vind je duidelijk terug in verschillende bouwverslagen.

Pasvorm is bijna perfect. Het enige waar ik wat schuur- en vijlwerk heb moeten doen was de dek-romp verbinding. De romp zelf vraagt wel wat voorbereiding, wat gietnaadjes en invallende vlakken bij de interne verstevigingen.

Detaillering is heel, heel netjes. Ik durf te stellen dat zelfs zonder een after-market PE kit een mooi schip gebouwd kan worden, er zit mooi PE bij.

Wil je 100% ... Dan is de PE kit van MK1 design de norm . Duur, maar ontzettend uitgebreid en met een (naar mijn mening een must) een schitterend passend houten dek. De kwaliteit van de kit is fenomenaal, de begeleidende beschrijving zeer onder de maat (met substantiele fouten zelfs). Doe je huiswerk als je deze kit gaat gebruiken.

Ik kon de juiste kleuren niet vinden bij de bekende merken, er is echter een leverancier die een dedicated Bismarck kleurenset heeft met 5 tinten grijs en de juiste onderwaterschip kleur. Lifecolor Kriegsmarine set.

Reedoak - US 45th inf. div. MP 44+ with USM1 (

Dit figuur is van het Franse bedrijfje REEDOAK, volgens mij een 1 mans bedrijfje, wat een range figuren aanbied uit WW 2 en modern en in verschillende schalen. Dat laatste is erg makkelijk want het zijn namelijk 3D prints en dan hoeft er alleen maar herschaald te worden van 1/72 tot 1/24.
De gangbare schalen zijn aanwezig, alleen niet in de bekende schaalaanduidingen die bij figuren toch redelijk gangbaar zijn.
De schalen waarin bijna elk figuur verkrijgbaar is zijn de 1/72, 1/35, 1/32, de 1/48 en de 1/24, dus de figuren zijn voor zowel de miitairbouwers in de 1/35 schaal, en voor de vliegtuigbouwers in de voor deze groep gangbare schaal 1/48 en de 1/32.

De figuren worden in een klein doorzichtig doosje aangeboden met op de voorkant de boxart. De figuren zijn zowel in de ruwe vorm als in een (wel betaalde) schoongemaakte versie te verkrijgen. Ik heb de onbehandelde versie gekozen en dan wordt het in een soort uitgebreide sprue aangeleverd en dan ook nog eens in een houdertje van piepschuim. In de bijgevoegde topiclink zijn in de eerste posting foto's te vinden.

De details zijn verbluffend scherp, al is het te zien dat het om een 3D print gaat vanwege de schijfachtige opbouw.
Voor het schilderen zou het iets beter zijn als bijv de webbingriemen iets dikker worden uitgevoerd, deze zijn welliswaar op schaaldikte, maar daardoor slecht te zien en moet je echt visuele grapjes uit gaan halen om er wat diepte werking in te krijgen. De gunsling is eveneens in de perfecte schaaldikte, maar dat is gelijkertijd een nadeel omdat het heel snel breekt tijdens het schilderen. Ook aandacht dient er besteed te worden aan de loop, die ook bijzonder fragiel is, niet vanwege de dikte, maar ook qua materiaal. De volgende keer probeer ik dus ook dit soort onderdelen eerst maar even te verwijderen. Dat heeft overigs meer te maken met mijn eigen lompheid dan figuurtechnisch.

Er zijn geen decals en geen losse onderdelen. Het is absoluut een aanrader voor figuurschilders, maar ook voor dio bouwers of vliegtuigbouwers zijn dit hele mooie figuren.

BertUS